Volvo подготвя голям завод за батерии в Швеция

Offnews Последна промяна на 08 февруари 2022 в 11:51 478 0

Екранна снимка 2022-02-08 113625

Volvo ще си партнира с Northvolt, доставчик на устойчиви клетки за батерии и свързани системи. За това стана ясно в края на миналата седмица със създаването на нов производствен джойнт венчър.

Съоръжението ще е разположено в Торсланда, Швеция. Очаква се в него да започне производството на батерии през 2025 г. Те ще са насочени за автомобили на Volvo и Polestar.

Фабриката, която е в стратегическа близост до най-голямото съоръжение за асемблиране на автомобили на Volvo, е с обща инвестиция около 3.3 милиарда долара. Предвижда се и нов развоен център, който ще заработи през настоящата година.

Строежът на фабриката за батерии е планирано да започне през 2023 г. В нея ще работят до 3000 човека. Капацитетът му ще е до 50 гигават часа батерии годишно. Така това ще е сред най-големите подобни съоръжения в Европа.

Там ще се използва чиста енергия без такава генерирана от изкопаеми горива. През идните години Volvo ще се нуждае от много батерии, тъй като компанията цели да премине изцяло към електромобили до 2030 г.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !