Успешни тестове на първото профилактично лекарство срещу COVID-19

Offnews Последна промяна на 22 януари 2021 в 15:57 6750 0

Positive early data from large Phase 3 COVID-19 antibody trial.webp

Фармацевтичната компания Eli Lilly заяви, че нейният експериментален лекарствен препарат, базиран на антитела, намалява риска от заболяване от COVID-19 с 80%. Такива са предварителните резултати от третата фаза на клиничните тестове. Лекарството може да стане ефективен метод за бързо погасяване на огнищата от новия коронавирус сред неваксинираното население.

За разлика от ваксината, която научава организма да изработва специализирани антитела конкретно срещу новия коронавирус и изисква няколко седмици за формиране на стабилен имунитет, терапията с антитела директно дава на пациентите моноклонални антитела, създадени в лабораториите, като по този начин им дава възможност да се противопоставят на заразяването.

През месец ноември 2020 година фармацевтичната компания Eli Lilly получи разрешение от Управлението по санитарен надзор на САЩ (FDA) за използване на лекарствения препарат бамланивимаб (bamlanivimab)  в извънредни случаи. Клиничните тестове все още продължават, като медиците търсят оптималния начин за използване на това лекарство. Вече се знае, че бамланивимаб трябва да се дава на болните само при ранните стадии, понеже в противен случай той може да влоши тяхното състояние.

Третата фаза на клиничните тестове започна през месец август миналата година сред медицинския персонал и обитателите на старческите домове, на които бе даван или бамланивимаб, или плацебо в продължение на седем дни след  общуване с хора болни от COVID-19. Резултатите показаха, че това лекарство намалява вероятността от заразяване с новия коронавирус с немалките 80% в сравнение с контролната група.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !