Учени успяха да установят контакт със спящи хора

Offnews Последна промяна на 24 февруари 2021 в 11:38 6033 0

matrix

Американски учени успяха да влязат в сънищата на хора и да разговарят с тях в реално време. Доброволците, които са се намирали по средата на дълбок сън, са отговаряли на въпроси чрез специфични движения на очите.

Учените постигат подобна комуникация за първи път, но тя може да им помогне да достигнат до нови данни за съдържанието и структурата на съня. Подобно откритие може също да отвори много нови врати пред технологиите и развлеченията.

Способността на някои хора да осъзнават какво се случва около тях, докато спят, подобно на героите в "Матрицата", е психологическа особеност, която отдавна представлява интерес за учените.

"Отдавна се знае, че хората могат да обработват външни сигнали, като звуци и миризми, докато спят. Има също доказателства, че е възможно да реагират без да се будят. Двупосочната комуникация обаче е по-сложна. Тя изисква човек, който спи, всъщност да разбере какво чува и да мисли за това достатъчно логично, за да отговори" - обяснява професор Кен Пейлър, когнитивен невролог от Северозападния университет в САЩ.

За целите на проучването той и колегите му наели доброволци и им предоставили насоки как да осъзнават сънищата си. По време на различните тестове участниците са общували с учените чрез движение на очите си наляво и надясно. Някои от тях дори са решавали математически задачи в реално време, а изследователите са наблюдавали мозъчната им активност.

В будно състояние доброволците съобщават, че са чували гласовете на учените като нещо идващо извън съня им. В 18% от случаите хората отговаряли правилно, в други 20% обаче отговорите им били двусмислени.

Макар че при повечето тестове (60%) изследователите не са получавали отговор от спящите, те все пак са доволни, че е постигната някаква форма на комуникация по време на сън. Подобни независими проучвания се провеждат в Германия, Франция и Холандия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !