Смяна на автомобила: основни стъпки при продажба

Offnews Последна промяна на 01 декември 2021 в 17:08 645 0

izkupuvane-koli

Голяма част от българите, представители на т.нар. средна класа, предпочитат да карат нови коли, защото за тях приоритет е сигурността и безопасността.

Статистиката показва, че след десетата година от закупуването на нов автомобил, респективно с натрупването на километраж и естественото изхабяване на превозното средство, те започват да обмислят неговата смяна. Стартират процес на проучване на нови модели, марки, сравняване на предимства и недостатъци, съпоставяне на покупката с наличните финанси и семейно положение, чиято крайна цел е да се направи най-добрият избор.

Паралелно с това на преден план изниква и въпросът за продажбата на настоящия автомобил. В немалко случаи той бива преотстъпван на други членове на семейството, но преобладаващ вариант е да се продаде. 

Сделката по изкупуване на коли включва само две страни, продавач и купувач, но също така и няколко важни стъпки, които е добре да бъдат предварително преминати преди да се пристъпи към нотариално заверяване на покупко-продажбата. Към тях спадат квитанция за платен данък за годината, в която се продава автомобила, застрахователната полица за гражданската отговорност, удостоворение за пазарната стойност на автомобила. Ако продавачът има граждански брак е нужно да се предостави и документ за семейно положение за да стане ясно дали автомобилът е придобит по време или преди брака. Важно е талонът да бъде представен и то в оригинал. Следващата стъпка е запазване час при нотариус за изповядване на сделката, което също отнема време, ако и двете страни имат натоварен професионален график. 

В съвременния, динамичен свят, хората не винаги разполагат с нужното време и търпение за да преминат през целия процес. Нещо повече, ако колата се пусне в свободна продажба, това означава пускане на обяви и организиране на огледи. Това е причината хората да се обръщат към компании, специализирани в изкупуване на коли. Така спестяват време, а времето днес е нещо повече от пари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !