След около 20 години половината гори на планетата ще започнат да отделят въглероден диоксид

Offnews Последна промяна на 19 януари 2021 в 10:33 6577 1

The Earth’s

Растителната покривка на Земята поглъща около една четвърт от емисиите на изкопаемите горива, които човекът изхвърля в атмосферата. Но ако не забавим климатичните промени, след 20 или 30 години половината от световните гори и степи ще достигнат максималното ниво на поглъщане на въглероден диоксид. Това ще бъде преломен момент, след което значителна част от растителния свят на планетата вместо кислород ще започне да отделя в атмосферата въглероден диоксид.

В резултат на глобалното затопляне растенията не могат да функционират нормално, счита Катрин Дъфи от университета на Северна Аризона, която е автор на ново научно изследване за достигане предела на насищане на атмосферата с въглероден диоксид. Ако температурата продължи да расте както досега, много растения, участващи в поглъщането на СО2 ще престанат да го абсорбират и ще започнат да го отделят, съобщава уеб изданието ZME Science.

На нашата планета растат около 3 трилиона дървета и други растения, които поглъщат въглеродния диоксид и благодарение на фотосинтезата отделят кислород и получават необходимите въглехидрати. Океаните, водораслите и растенията абсорбират приблизително половината въглероден диоксид, който се изхвърля в атмосферата от съвременния човек.

Дъфи и нейните колеги са анализирали данните за нивата въглерод през последните 20 години от ключови точки на планетата. Те са открили, че фотосинтезата е максимално ефективна при температура 18ºC, след което нейната ефикасност започва да спада и ако стане достатъчно горещо, горите могат да се превърнат в източник на СО2.

Според тази научна работа, в средата на това столетие до половината от растенията на Земята е възможно да прехвърлят границата на производителността на фотосинтезата, като първи се очаква да пострадат масивните гори на Амазония.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2021 в 17:25

[…"> метод за анализ скоростта на реакцията на океаните на Глобалното затопляне. Според новия компютърен модел, предишните прогнози […">