Шахмат: Нова българска книга разкрива тайните на позиционната игра

Offnews Последна промяна на 23 април 2021 в 16:15 6380 0

chess-shahmat-pozicionnata-igra-752x440

„Позиционната игра“ е името на нова българска книга за любителите на шахмата, написана от дългогодишния треньор, организатор на турнири и международен съдия по шахмат Николай Велчев. Изданието може да се намери в книжарниците в страната, както и да се поръча директно на адрес chessmim (at) mail (dot) bg.

Книгата е изключително интересно и всеобхватно четиво за всеки, запален от най-популярната мисловна игра. В своите над 520 страници тя описва развитието на позиционния шахмат още от неговата поява, до наши дни.

Включени са всички най-интересни етапи и събития, както и приносът на великите майстори – от първите големи шахматисти като Андре Филидор, Пол Морфи, през първите световни шампиони Вилхелм Щайниц и Емануил Ласкер, гениалните Хосе Раул Капабланка и Александър Алехин, магьосника от Рига Михаил Тал, Борис Спаски, Боби Фишер и Гари Каспаров, достигайки до съвременните шампиони като Вишванатан Ананд, Магнус Карлсен и разбира се нашия сънародник Веселин Топалов.

Самият Топалов е написал предговор към изданието и не крие своята позитивна оценка за него: „Тази книга е подарък към българската шахматна общественост. Книга, която да насочва треньорите и да обяснява по лесен и достъпен начин историческото развитие на позиционната шахматна игра и приноса на всеки от големите шампиони. Убеден съм, че никой няма да съжали, а само ще спечели, ако внимателно я прочете от край до край.“

В книгата е отделено място на оценката на позицията, позиционното маневриране, техниките на защита, реализацията на преимуществото, както и на редица практически идеи и препоръки. Тя е изключително подходяща за всеки, който иска да се развива на полето на шахмата и да подобрява своите умения в тази красива игра. С подробния си исторически преглед на развитието на шаха и с включването на едни от най-интересните партии обаче изданието може да бъде много интересно и за любители и начинаещи шахматисти.

Авторът Николай Велчев е майстор на спорта, ФИДЕ майстор, международен съдия по шахмат, ФИДЕ треньор и международен организатор по шахмат. Ръководител и треньор на национални делегации на много европейски и световни първенства, включително на шахматни олимпиади. Организатор на десетки международни състезания в България, включително на над 10 европейски индивидуални и отборни първенства.

Неговата дъщеря гросмайстор Мария Велчева е една от най-добрите български шахматистки, петкратна републиканска шампионка, участничка в осем шахматни олимпиади и сребърен медалист от олимпиадата в Калвия през 2004 година.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !