Седем технологични иновации, които правят банята по-комфортна и функционална

Александър Александров Последна промяна на 08 юни 2023 в 16:19 439 0

Технологии в банята
Технологии в банята

С развитието на Internet of things (IoT) домовете ни стават все по-умни и свързани, а иновациите навлизат във всяко помещение на дома и офиса, включително и в складове, килери и дори в банята.

Шкафовете за баня не правят изключение от тази тенденция и също се модернизират под влияние на дигитализацията, възползвайки се от предимствата на някои от най-иновативните нови технологии. В тях все по-често се вграждат LED светлини, Bluetooth високоговорители, USB портове, дисплеи, системи за затопляне или охлаждане и дори гласови асистенти. Най-новите модели обзавеждане за баня често са не по-малко технологични продукти от новите смартфони и други дигитални устройства, представят се на технологични изложения и използват в максимална степен предимствата на IoT.

LED осветление

Много от съвременните шкафове за баня, които се предлагат на пазара, са оборудвани с вградено LED осветление. То осигурява на потребителите ярка и енергоспестяваща светлина, която може да бъде настроена според индивидуалните им предпочитания. Някои шкафове дори са снабдени със сензори, които активират светлината, когато човек се доближи до тях. По този начин се мисли не само за удобството на всички обитатели в дома, а и потреблението на енергия става по-умно, екологично и енергоефективно, спестявайки средства и ресурси.

Bluetooth и вградени високоговорители

Някои модерни шкафове за баня имат вградени Bluetooth функции и високоговорители. Тази функция позволява на потребителите да свържат своите смартфони, таблети и други устройства и да слушат любимата си музика директно през тях. Мебелите в банята с вградени високоговорители и Bluetooth могат да предават и звукови уведомления, като например предупреждения за времето или известия от потребителския смартфон. Тази функция може да бъде много полезна, когато сте в банята и искате да сте информирани за важни съобщения или събития.

Управление с гласови команди

Все повече модерни шкафове за баня поддържат гласово управление. Тази Internet of Things иновация им позволява да ги управляват говорейки, без дори да се доближават до тях. Някои съвременни мебели дори са снабдени с вградени гласови асистенти като Amazon Alexa, Google Assistant или Apple Siri, които позволяват на притежателите им да управляват различни техни функции с гласа си. Например, можете да задавате команди като "Включи светлината", "Промени настройките на звука" или "Отвори шкафа" и асистентът ще реагира според инструкциите.

Затопляне и охлаждане

В някои шкафове за баня могат да бъдат интегрирани системи за затопляне или охлаждане. Това осигурява комфорт при използването им, особено при съхраняването в тях на козметични продукти, нуждаещи се от специални условия за съхранение.

USB портове и зарядни устройства

В днешно време все повече хора използват своите мобилни устройства в банята. Някои обзавеждания предлагат вградени USB портове или зарядни устройства, които позволяват лесно зареждане на телефони, таблети и други устройства директно през шкафа.

Огледала с вградени дисплеи

Някои високотехнологични шкафове за баня са снабдени с огледала с вградени дисплеи. Те могат да бъдат използвани за показване на информация като часа, датата или дори метеорологични данни. По-модерните от тях имат и вградени микрофони и камери, позволяващи на потребителите да правят селфита или да провеждат аудио и видео разговори без да напускат помещението.

Интеграция с умни домашни системи

Притежателите на интелигентни системи за дома като Apple HomeKit, Google Home или Amazon Alexa могат да интегрират някои модели съвременни шкафове за баня с тях. По този начин те ще могат да се управляват централизирано чрез гласови команди, заедно с останалите смарт устройства в дома. Умните домашни системи дават възможност и за създаване на автоматизирани сценарии за действия. Например, можете да създадете сценарий "Сутрешна рутина", при който с гласова команда или натискане на бутон шкафът за баня да включва определена светлина, музика и да регулира температурата на водата.

Всички тези IoT функции, навлизащи в модерните шкафове за баня, осигуряват удобство, развлечение и допълнителни практични възможности за потребителите. С развитието на IoT и новите технологии. Тези шкафове все по-често надхвърлят базовите си функции за съхранение на принадлежности, превръщайки се в мултимедийни и комуникационни устройства и предлагайки, оптимизирано персонално изживяване за своите собственици.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !