Съвети за безопасно шофиране

Offnews Последна промяна на 11 юни 2021 в 20:37 4865 0

autonomous car druverless car

 

Шофирането е едно от тези неща, които след като се научат, лесно могат да преминат на автопилот. Особено това се отнася за шофьори, които по-дълъг стаж зад волана. Най-вероятно сте обръщали повече внимание на означенията на пътната настилка и пътните знаци в първите месеци, след като сте взели книжка, но с времето сякаш ги виждате по-малко. Определено не сте единствените. Но свикването с обстоятелствата не може да бъде причина за забравянето на основни принципи на пътната безопасност. 

Следвайки няколко основни съвети за безопасно шофиране, можем да намалим вероятността за инциденти до минимум. Ето някои ключови моменти.

Намалете до минимум всякакво разсейване. Знаете, че не трябва да гледате в телефона си, докато карате. Може да ви изглежда, че бързото прочитане на съобщения няма значение, то това разсейване увеличава значително риска от катастрофа. 

Носете предпазен колан винаги. Всички шофьори трябва да свикнат да си слагат колана, в първия момент когато се качват в колата. При случай на катастрофа, предпазният колан ви държи в превозното средство. Носенето на колан е един от най-ефективните начини за намаляване на нараняванията и смъртните случаи при катастрофа. Ако за нещастие се стигне до фатален инцидент, то трябва да се посъветвате със специалист относно въпроса за обезщетение при смърт в птп

Не приемайте субстанции, които ще замъглят съзнанието ви. Алкохолът забавя реакциите ви, нарушава бързата мисъл и координацията – всички важни качества за безопасно управление. Наркотиците имат същото въздействие върху организма на човек.

Не се поддавайте на желанието си да карате с висока скорост. По-високите скорости могат да доведат до сложни ситуации. Уверете се, че винаги карате с подходяща скорост според условията на пътя. 

Шофирайте, когато сте в кондиция. Заставането зад волана, когато сте уморени, може да създаде реални опасности. То може да бъде сравнено с шофиране под въздействието на алкохол. Ако усетите дори най-малка умора по време на път, е най-добре да отбиете и да си починете за няколко минути, отколкото да рискувате да заспите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !