Съвети при избора на дом за възрастни хора

Offnews Последна промяна на 25 юли 2023 в 19:47 321 0

Дом за възрастни хора
Дом за възрастни хора

Изборът на дом за стари хора е едно от най-важните решения, които може да се наложи да вземе човек, независимо дали е за него или за член на семейството му. Намирането на подходящо заведение може да бъде определящо в здравословен и емоционален план. Освен да предоставя сигурна, чиста и комфортна среда, да има дружелюбен и грижовен персонал, значение имат и редица други фактори, сред които видът на необходимите грижи, местоположението, бюджетът, съоръженията, храната и т.н.

Имайки това предвид, от дом за стари хора Вила Швейцария са подбрали полезни съвети при избора на подходящ дом, както и въпросите, които всеки трябва да си зададе, когато преминава през процеса на търсене.

От какви грижи се нуждае възрастният човек?

Трябва ли му помощ при ежедневни задачи като пране и обличане? Има ли той специфично медицинско състояние или здравословен проблем, който може да изисква сестрински грижи? Възстановявате ли се от заболяване? Ако е така, налага ли се някакъв вид лечение и като цяло – разполага ли домът с квалифициран персонал за съответните грижи?

От важно значение е домът да може да осигури нивото на грижа и подкрепа, от което възрастният човек се нуждае, за да е щастлив и здрав, а близките му да са спокойни, че го оставят в сигурна среда и на хора, които ще се грижат за него.

Местоположение

Следващото нещо, което трябва да се има предвид, е местоположението. Това означава домът да е на комуникативно и достъпно място, да е сред природата, с чист въздух и приветлива среда. Вила Швейцария се намира в китния курорт Момин проход и е обградена от красиви планински склонове и изключителни гледки, особено подходящи за започването на нов и спокоен живот.

Такси и бюджет

Таксите за домовете за възрастни варират значително, затова преди да се започне търсене, е добре да има някакъв определен бюджет. Това може да помогне да се стесни кръгът. Разходите за грижи включват сметки за наем, храна, пране и комунални услуги. Все пак не бива да се забравя, че трябва да се направи съпоставка между качество и цена като се преценят много правилно условията на база исканата такса и грижите, които ще се полагат. Защото заплащането на дом за възрастни хора е преди всичко инвестиция в бъдещето и щастието на възрастния човек, който ще живее в него.

Отзиви от клиенти

Един чудесен подход да се добие представа за живота в конкретен дом за възрастни хора, са отзивите, мненията и рецензиите, оставени за него в интернет. Обикновено отзивите се пишат от роднини или приятели на обитателя на дома за грижи, предоставяйки обратна връзка за всичко – от настаняването и качеството на храната, до всевъзможни дейности и поведението на персонала.

Ръководство и персонал

Ръководството и персоналът са друга изключително важна съставка в един добър дом за грижи за възрастни. Неговият екип трябва да бъде квалифициран и подходящо обучен за вида грижи, предлагани там, както и да бъде приятелски настроен, грижовен и услужлив.

Човек не трябва да се страхува да задава въпроси на управителя на дома за възрастни хора и персонала, когато се среща с тях. Те трябва да са добре запознати с всичко, за да отговорят на всякакви въпроси, които могат да им бъдат зададени относно дома и ежедневното му функциониране. Важно е също какви специалисти включва персоналът. Във Вила Швейцария за пациентите се грижат най-добрите лекари, рехабилитатори, санитари и медицински сестри. Тяхната философия е да осигуряват първокласна грижа за хора с различни увреждания и заболявания, както и да поддържат високо качеството на живот на болните и техните роднини.

Настаняване, съоръжения и общи части

Важно е да се прецени типът домашно настаняване - самостоятелна стая или обща, дали да има собствен санитарен възел, или той може да се споделя с други и т.н. Важно е също какви общи части и съоръжения могат да използват обитателите на дома – например външен басейн, общи помещения за отдих, двор и др., както и дали те разполагат с безжичен интернет и други екстри.

Домашни дейности и преживявания

Има много погрешни схващания за живота в дом за възрастни хора. За щастие все повече такива учреждения предлагат жизнена и вълнуваща атмосфера, с многобройни дейности и събития – екскурзии, развлечения, курсове и упражняване на хобита. Вила Швейцария например организира екскурзии до различни дестинации в региона, посещения от детски градини, училища, танцови групи и различни музиканти, празнуване на всички големи празници, както и редица други забавления.

И накрая – когато се търси дом за близък възрастен никога не трябва да се подценява силата на вътрешното усещане – ако човек веднага се почувства щастлив и като у дома си, това със сигурност е добър знак за бъдещия му престой.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !