Полезни съвети за летен ремонт и освежаване на къщата

Offnews Последна промяна на 07 август 2023 в 18:18 349 0

Летен ремонт
Летен ремонт

Летните месеци са време за почивка, но по стар български обичай те често се използват и за ремонти и обновяване на дома. Традиционната шега гласи, че българинът си взима отпуска само за да бърка бетон, да ремонтира къщата или да прави лютеница. Ако говорим сериозно обаче, има много обективни причини лятото да е по-подходящо за ремонти от останалите сезони.

Освен по-добрите атмосферни условия и по-малката вероятност от дъждове или застудяване, както и нулевата вероятност от снеговалежи, лятото предлага по-продължителен и светъл ден, което осигурява повече светлина за работа, особено за проекти на открито. Това улеснява проектите и допълнително удължава работното време. В добавка този сезон е по-сух, а високите температури и ниската влажност улесняват бързото изсъхване на бои, лепила и други материали. Работата на открито през лятото е по-лесна и ефективна, което позволява извършване на монтажи на тераси, сглобяване на градински пейки, поставяне на външни осветителни тела и др.

Ако и вие сте решили да се възползвате от по-дългите и топли дни през лятото, за да освежите или изцяло да ремонтирате вашия дом, ето някои съвети от екипа на масивен паркет Паркети Мария, която е фокусирана върху предлагането на масивен паркет, както и всички услуги, свързани с неговото поставяне.

Планирайте внимателно проектите си

Понякога през лятото искаме да свършим толкова много неща, че започваме да ги правим едно през друго, а резултатът е истински хаос, който намалява ефективността ни. Затова направете списък с всички проекти, които искате да изпълните през тези месеци, отделете време за тяхното внимателно планиране и сравнете разходите и ресурсите, необходими за всяка задача.

Проверете критични системи

Една много добра услуга, която можете да си направите, е да прегледате и ако се налага – да ремонтирате критичните системи в дома си. Това могат да бъдат климатикът, системата за отопление и охлаждане, канализацията и електричество, но не само. Уверете се, че всичко функционира правилно, преди да започнете другите проекти.

Обновете интериора и отворете пространството

Можете да постигнете много с дребни промени в дома, включващи мебелировката и боядисването на стените. Изпробвайте свежи бои, обновете обзавеждането, добавете нови аксесоари или просто разместете мебелите в помещенията, за да създадете усещане за повече свободно пространство. Това не изисква особени средства, а може да промени изцяло атмосферата във вашия дом. Можете също да добавите повече естествена светлина, като монтирате прозорци или плъзгащи врати.

Ако имате нужда от нов паркет, сега е подходящият момент

„Смяната на паркета в дома би могла да бъде голям проект, но с правилната подготовка и някои полезни съвети тя може да се осъществи успешно. При всички случаи, ако тази задача отдавна е на дневен ред във вашето домакинство, то лятото е най-подходящият момент, най-после да я реализирате“ – споделят още от Паркети Мария. Ако се захванете с това, от екипа на фирмата съветват предварително да определите колко паркет ви трябва, да измерите внимателно стаите и да добавите допълнително количество за резерв. Също така е важно предварително да се заредите с необходимите инструменти за самия монтаж.

„Преди да поставите новия паркет, уверете се, че подовете са равни, чисти и свободни от повреди. Ако е необходимо, направете ремонт на пода преди монтажа на паркета. След това следвайте инструкциите на производителя за правилен монтаж. Важно е да внимавате със свързващите шевове и разбира се – да се уверите, че редовете са правилно наредени. Оставете малко разстояние (експанзионни фуги) по периметъра на стаята, за да позволите на паркета да се разшири и свива в зависимост от влажността“ – съветват също от Паркети Мария. Все пак от екипа на фирмата добавят, че ако клиентът не е сигурен в своите умения, той може да се обърне към професионалисти, които ще изпълнят задачата професионално и с гаранция.

Поддръжка на външни пространства

Лятото е подходящ момент също за почистване на терасите и двора, както и за осигуряване на необходимата поддръжка на мебелите и растенията там. Можете да разгледате възможностите за добавяне на външно осветление. Добре подбраните светлини могат да подобрят безопасността и естетиката на вашия дом.

Внимание към детайлите

Не пренебрегвайте малките детайли. Например, смяната на дръжките на вратите и шкафовете може да донесе нов живот на старите мебели. Саксиите с цветя, поставени на подходящи места, пък могат да внесат свежест в дома ви, увеличавайки вашата близост с природата.

Направете вашия дом умен

Можете да използвате топлите месеци, за да добавите различни смарт функционалности в дома си. Сензорите за движение и за засичане на отварянето и затварянето на вратите например могат да повишат сигурността за вас и близките ви, а тези за мониторинг на въздуха – да подобрят здравето и качеството на живот. Добавянето на умни водомери, електромери и топломери от своя страна ще ви даде повече контрол върху разходите за комунални услуги.

Не забравяйте и почивката

Лятото може и да е подходящо за извършването на ремонтни дейности, но все пак то си остава месец за почивка. Имайте предвид, че то може да бъде много топло и изтощаващо, особено при работа на открито. Уверете се, че се грижите за вашето здраве и се хидратирате добре през цялото време на ремонта. А още при предварителното планиране на ремонтните дейности, е важно да предвидите и достатъчно време за почивка за вас и семейството ви.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !