По-чист въздух – по-здрави ученици

В Горна Оряховица институции, учители и медии обсъдиха дейностите и постигнатите резултати за подобряване качеството на въздуха в класните стаи

Offnews Последна промяна на 12 декември 2023 в 19:51 405 0

Знаеш ли какво дишаш?
Знаеш ли какво дишаш?

СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица е първото в града училище, което се включи в кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ и представи постигнатите резултати по време на дискусия с институции и медии, представители на учебни заведения в града и на РИОСВ. Зам.-кметът Петя Иванова изрази подкрепата и загрижеността относно здравето на учениците. „Въздухът, храната и движението са от изключителна важност за здравето на човека и този комплекс от знания – как да си осигуряваме най-добрите условия, трябва да започне да се изгражда още от най-ранна възраст“, коментира Петя Иванова. „Община Горна Оряховица приветства съвместния проект на СУ „Вичо Грънчаров“ и кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ и призоваваме за още по-голяма гласност на проблема“, допълни тя.

В СУ „Вичо Грънчаров“, част от 29-те учебни заведения бяха монтирани 20 броя сензори, измерващи качеството на въздуха. Проектът „По-чист въздух – по-здрави ученици“, с който училището се включва в кампанията е резултатът от усилията на директора Нели Атанасова, която неуморно търси начини, за да подобри околната среда за своите ученици. Съоснователят на фондация „Инновелти“ и инициатор на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“- Христо Атанасов сподели гордостта си от работата на училището по проекта и представи резултатите от сензорите.

Обикновено, класните стаи често са в червената зона за качество на въздуха. Но благодарение на ентусиазма на учениците и грижата на ръководителите, СУ „Вичо Грънчаров“ рядко попада дори в жълтата. Интересното е, че самите ученици следят индикаторите и се грижат за навременното проветряване на помещенията. Те обсъждат с класните си ръководители значението на чистия въздух, коментират и как се отразява той на техния фокус по време на учебния процес. “Освен, че по този начин децата внимават за качеството на въздуха в класните стаи, това ги прави и по-отговорни.”, разказа директорът на СУ „Вичо Грънчаров“. Нели Атанасова сподели също, че в ръководеното от нея училище здравето на децата и екипа е основен приоритет.

Инсталирането на сензорите стана възможно, благодарение на средства, спечелени от проект по ПУДООС „За чиста околна среда – 2023“, чиято тема е „Обичам природата – и аз участвам!“.

Акцент на срещата бяха учениците, които са отговорни за наблюдението на сензорите и предприемането на действия, когато показанията се отклоняват от нормата. За да подобрят качеството на въздуха в своите класни стаи, учениците прилагат допълнителни мерки – редовна дезинфекция, повече зелени растения, и хранене на открито в топлите учебни дни.

Целта на кампанията е да изследва замърсяването на въздуха в закрити помещения. Шест български града – София, Пловдив, Враца, Монтана, Горна Оряховица и Русе участват в инициативата, която има за цел да измерва качеството на въздуха в класните стаи.

Лошото качество на въздуха може да доведе до сериозни заболявания като астма, хроничен бронхит и алергии. Целта на социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ е да повиши информираността и да потърси решения. Част от тях са инсталирането на сензори за измерване на качеството на въздуха и системи за автоматично предупреждение, когато въздухът става неподходящ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !