Осем съвета за справяне с бърнаута – бича на съвременното забързано общество

Как да разпознаем симптомите на прегарянето и да се освободим от тази заплаха

OFFNews.bg Последна промяна на 29 август 2022 в 19:50 2444 0

Бърнаут

Снимка Mahama’s Life School

Бърнаут

Бърнаут (или т.нар. прегаряне) е състояние на умствено и физическо изтощение, което най-често е следствие от излагане на стресови ситуации в личен или професионален план. Макар мнозина да го бъркат с обикновената умора, този проблем може да е по-опасен и по-сериозен от нея.

Прегарянето не винаги е лесно да бъде забелязано. Често то може да се обърка с депресия, с прекалена преумора или дори да наподобява някои пост-ковид състояния. Бърнаутът не изчезва от само себе си и ако не се вземат мерки навреме, може да доведе до сериозни проблеми като депресия, сърдечни заболявания или диабет. В добавка той става все по-широко разпространен, като причините за това са комплексни – от все по-забързания начин на живот, до динамичното развитие на новите технологии и промяната в начина, по който консумираме информация.

Съществуват редица техники, с които можем да преодолеем състояние на бърнаут и да потушим симптомите сами. Но е изключително важно да разгледаме ситуацията в дълбочина, да стигнем до корена на проблема и да изградим здравословни навици и механизми, защото в противен случай няма да можем да се предпазим от повторната му поява. Това понякога налага нуждата от места и специалисти, които да разполагат с нужния опит и експертиза за решаването на този повърхностен проблем и изчистване на причните за неговата поява. А такива у нас, с комплексен подход, все още няма много. Добрата новина е, че прегряването е във фокуса на работата на българския център за личностно развитие Mahama’s Life School. Създаден от дългогодишния коуч Мая Бонева-Mahama, която започва своя път като терапевт още преди 17 години в следствие на поредица от кризи с паник атаки, центърът обединява доказани специалисти и техники в различни области за преодоляване на лични кризи, бърнаут и цялостно удовлетворение от нас самите и живота ни.

Кой е заплашен от прегаряне?

Всеки, който е постоянно изложен на високи нива на стрес, може да изпита прегаряне. Професионалисти като лекарите, парамедиците и медицински сестри, IT специалисти, активно заети хора, мениджъри в корпоративния свят и сферата на услугите са особено уязвими към това здравословно състояние. От него обаче не е имунизиран никой активно работещ човек. Наред с предизвиканото от кариерата прегаряне, хората, които се грижат за деца, също могат да имат този тип екстремно изтощение. Скорошно проучване установява, че подобно на лекарите и бизнес ръководителите, родителите също могат да „изгорят“.

Какви са признаците на прегаряне?

Разбира се, изброените по-долу признаци не са изчерпателни, но могат да бъдат показателни за определянето на едно състояние като бърнаут:

Изтощение, чувство на физическо и емоционално изтощение, апатия. Физическите симптоми могат да включват главоболие, стомашни болки и промени в апетита или съня.

Раздразнителност – прегарянето може да накара хората да загубят хладнокръвие по-лесно с приятели, колеги или членове на семейството. Справянето с нормални ситуации като подготовка за работна среща, каране на деца до училище и домакински задачи също може да започне да се усеща като проблем.

Чести боледувания – прегарянето, подобно на други видове дългосрочен стрес, може да понижи имунитета и човек може да бъде по-податлив на настинки, грип и безсъние. То може също да доведе до проблеми с психичното здраве като депресия и тревожност.

Изолация – хората с прегаряне са склонни да се чувстват претоварени, могат да спрат да общуват и да се доверяват на приятели, членове на семейството и колеги.

Недоволство от живота – те могат да демонстрират желание да избягат от настоящия свят, да бъдат сами. В екстремни случаи могат да се обърнат към алкохол или определена храна като начин да премахнат емоционалната си болка.

Важно е да се каже, че бърнаут не настъпва веднага, а е процес.

Обикновено той започва от прекален стремеж, амбиция за нещо, последван от повече работа, пренебрегване на собствените нужди, забрава на собствените ценности. При хора с бърнаут работата става единственият фокус за сметка на семейството, приятелите и хобитата. Тези, които са на път към прегарянето, може да станат по-агресивни и да критикуват близки без причина.

Как да предотвратим прегаряне

Стресът може да е неизбежен, но прегарянето е предотвратимо. Ето няколко начина да се справим с него:

Планирайте деня си и изберете три приоритета

Често срещана причина, поради която толкова много хора изпитват прегаряне, е, че позволяват задачите в ежедневието им да ги водят без ясна структура и приоритети. “Стресът произлиза от усещането за липса на време, а времето се управлява най-добре, когато има структура и план” – споделя Мая Бонева – Mahama. Тя допълва още, че ефективна техника за планиране на деня е, вечер преди ритуала ни за сън да запишете на лист хартия всички задачи, които имате и да маркирате в цвят трите основни приоритета за деня. Така тренирате мозъка да се фокусира върху три основни направления. Важно правило в изпълнението на тази техника е в рамките на следващия ден да се фокусирате в изпълнението на тези три приоритета, да не позволявате нищо странично като телефон или малки задачи да ви разсейват и да преминете към втори приоритет, едва след като първият е напълно завършен. При следване на тази техника за поне 14 дни, задавате нова програма в мозъка, която дава увереността, че владеете ситуацията и се справяте. Респективно с това, стресът изчезва.

Упражнения/ тренировки

Упражненията не само са полезни за нашето физическо здраве, но могат да ни дадат и емоционален тласък. Мини тренировките и кратките разходки са удобни начини да превърнете упражненията в ежедневен навик.

Един от доказаните начини да се справите с бърнаута е боксовата круша. Защо тя? Когато удряме по нея, използваме и двете си ръце, т.е активираме и двете полукълба на мозъка, освобождаваме нивата на гневност, използвайки един неутрален обект, вместо например да крещим на близък човек, обяснява Мая Бонева от Mahama’s Life School. Удряйки по боксовата круша, изпитваме определено ниво на болка, което свързва съзнанието ни с тялото, балансира се енергията. Адреналинът, който се е събрал се изразходва през мускулите. И не на последно място – потим се и изхвърляме токсините.

Влезте под душа

Да, точно така. Различната температура на водата помага на тялото да направи онази връзка между менталното напрежение и физическото състояние, обяснява още коучът Мая Бонева. „Ако редувате студен и топъл душ, ефектът е по-добър, но може и само единия“, пояснява тя – „Повтаряйте си, че водата отмива цялото напрежение и че всичко изтича в канала. След това е важно да не се хващате за електронно устройство, а да направите нещо за вас и тялото си – храна, чаша вино, разходка.“

Етерични масла

Доказано е, че вдишването на етерични масла помага за баланс на емоциите, успокоява и може да повлияе добре при бърнаут. Това се случва благодарение на ароматните съединения в тях, които влияят на невротрансмитерите в мозъка.

Хранете се балансирано

Следването на здравословна диета, богата на омега-3 мастни киселини, може да бъде естествен антидепресант. Добавянето на храни като ленено масло, орехи и риба, може да ви помогне да подобрите настроението си. Нездравословните навици, пренебрегването на времето за хранене, често водят до изтощение в организма и натрупване на дефицити на полезни вещества и минерали, необходими за правилната функция на мозъка и тялото ни. Вече съществуват и неинвазивни методи като като биохимичен резонанс, които могат да направят пълна диагностика и настройка на организма.

Не пренебрегвайте съня

Телата ни се нуждаят от време за почивка и възстановяване, поради което здравословният сън е от съществено значение.

Създайте си специално работно пространство

За да останете продуктивни, помислете за пространството, в което работите. Независимо дали това е домът ви, или офис сграда, от решаващо значение е да създадете оптималната работна среда, която да насърчава креативността и ефективността.

Помолете за помощ

По време на стресови моменти е важно да потърсите помощ. Ако ви се струва трудно да се справите и усещате някой от горните симптоми, обърнете се към професионалист, който може да ви изслуша и да намери най-добрия и кратък за вас подход, за да минете по пътя на възстановяване.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !