Нов международен конкурс, подкрепен от програма Еразъм+, учи младежите да бъдат толерантни

Offnews Последна промяна на 11 февруари 2022 в 20:58 642 0

RAINBOW

“Свързани срещу нетолерантността. Виртуални мостове в мрежата” е името на нов ученически конкурс, който се провежда в рамките на едноименния проект, съфинансиран от ЕС по програма Еразъм+. Партньор по проекта за България е Центърът за творческо обучение, който от години работи за развитието на по-добра, приобщаваща и иновативна училищна среда.

Проектът RAINBOW е насочен към насърчаване на социалното включване и позитивните ценности чрез въвеждане на методи от сферата на неформалното учене в училищното образование. В конкурса могат да участват ученици от гимназиална степен между 14 и 19 години. Всички желаещи, които отговарят на това условие, могат да се включат като създадат авторски медиен продукт по темата на конкурса под формата на плакат, колаж, инфографика, лого, видео, подкаст или песен и го изпратят чрез формуляр до 22 февруари. Основно изискване ще бъде конкурсните материали да бъдат изпратени в цифров (дигитален) формат с конкретни параметри, за да бъдат публикувани и разпространявани онлайн. Съдържанието на медийните продукти може да бъде на български и/или на английски език.

Авторите на най-добрите творби ще спечелят безплатно участие в международен младежки медиен лагер на тема “Европейски ценности” във Варна от 3 до 9 юли 2022 г. заедно с участници от Испания, Италия, Румъния, Белгия и Франция. Право на спонсорирано участие в летния лагер ще имат и менторите на младежите (учители и медийни специалисти). В лагера младежите ще имат възможност да общуват и работят със свои връстници и ментори от други европейски държави, да доразвият идеите, с които са кандидатствали в конкурса и да работят заедно в мултикултурни екипи, за да създадат кампания против езика на омразата.

Участието в конкурса може да бъде индивидуално или в екип от двама или трима участници. Организаторите насърчават сътрудничеството с учители и медийни ментори за създаването на проекта. Той от своя страна трябва да отправя значимо послание срещу речта на омразата, в противодействие на дискриминацията по различни признаци (възраст; пол; раса; сексуална ориентация и идентичност; етнос; увреждане и др.), както и за повишаване на осведомеността относно общоевропейските фундаментални ценности на гражданското общество. Критериите за оценка на медийния продукт ще бъдат следните: да отговаря на темата на конкурса; да носи силно послание; да е изработен с високо качество (оригинално съдържание и изпълнение, високо художествено качество на осъществяването на идеята). Всички получени творби, които отговарят на критериите на конкурса, ще бъдат публикувани на сайта на проекта RAINBOW.

Повече информация е достъпна тук: https://classroomtech.bg/wp-content/uploads/2022/02/RAINBOW_contest3.pdf

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !