Нов компютърен модел показа, че нивото на океана ще започне да нараства още по-бързо

Offnews Последна промяна на 04 февруари 2021 в 17:24 6435 0

Sea level rise could be worse than feared, warn researchers

Датски учени представиха нов компютъризиран метод за анализ скоростта на реакцията на океаните на Глобалното затопляне. Според новия компютърен модел, предишните прогнози са били прекалено консервативни. Всъщност нивото на океаните ще се повишава по-бързо и в по-голяма степен, отколкото се считаше по-рано.

По време на индустриалната ера нивото на океана започна постепенно да се повишава. Но 150 години съвсем не са голям период от време от гледна точка на историята на планетата, особено като се има предвид огромната инерция на процесите на затопляне. Могат да изминат няколко стотици години, преди последствията от повишената температура на атмосферата да започнат да се проявяват по-забележимо. Но все пак нивото на океана се повишава. Ето защо учените от института "Нилс Бор" сравниха всички налични наблюдения през последните 150 години с резултатите, получени с помощта на много детайлно компютърно моделиране и по този начин направиха прогноза за близкото бъдеще.

Получените резултати не съвпаднаха с тези на експертната група на ООН по промените на климата (IPCC), която счита, че е твърде малка вероятността към 2100 година нивото на морското равнище да се издигне повече от 1,1 метра. Датските учени са уверени, че ръстът ще бъде не по-малко от 1,35 метра. Според тях, причината за тази разлика е моделът използван от специалистите на IPCC, който не е достатъчно чувствителен и работи с приблизителни данни.

Прогнозите на ООН се базират на зигзагообразните модели на ледниците и температурните разширения на нагряващите се морета. Но този подход е ограничен от твърде малкия обем от данни използвани в него. В него са използване само данните за темповете за топенето на ледовете на Антарктика след началото на сателитните наблюдения през 1990-те години.

Датските учени са въвели в своя нов модел и информацията от историческите записи и документи, в които има данни за ръста на нивото на морето. По този начин са получени новите много по-точни резултати.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !