National Geographic: В САЩ се очаква невиждана суша, която може да продължи до 2030 година

Offnews Последна промяна на 21 февруари 2022 в 12:18 507 0

The United States expects a drought that could last until 2030

Миналата година се оказа екстремално гореща и суха с образуването на така наречените топлинни куполи в някои региони, в сферата на влияние на които температурата счупи всички рекорди. Най-много пострада западната част на САЩ, където имаше сериозна засуха. Според редица експерти, не може да се очаква, че ситуацията скоро ще се промени. National Geographic съобщи, че в този регион се очаква най-голямото засушаване за последните 1200 години и на практика за цялата история на наблюдение. Компютърните модели показват, че тази невиждана суша може да продължи до 2030 година.

Да добавим, че проблемът с недостига на влага е от 20 години, но от време на време имаше прекъсвания с повече дъждове. Така например, 2011 година зарадва фермерите с нормални количества дъждове и сняг, което доведе до отглеждането на много добри реколти. През 2019 година нямаше много дъждове, но тяхната липса бе частично компенсирана от обилно падналия сняг през зимата. Но сега учените очакват, че настъпилото засушаване ще продължи дълго време и подобни прекъсвания вече няма да има.

 

Според специалистите това се дължи на глобалното затопляне и промяна на климата. Напълно е възможно тази суша да възникне и без човешката дейност, понеже периодите на засушаване са характерни за този регион. Само че ситуацията нямаше да бъде толкова критична. Според публикуваното преди десетина дни изследване, в резултат от глобалното затопляне засушаването ще се увеличи с немалките 40%.

Най-тежките суши в САЩ за последните 1200 години

Главната особеност на климата в западните части на САЩ винаги е била неговата нестабилност. Обилните дъждове винаги се сменят със сушави месеци и дори години. Американските учени непрекъснато следят положението на нещата, понеже в този регион живеят много хора. През 2020 година климатологът Пърк Уйлямс от Калифорнийския университет на Лос Анджелис, заедно със своите колеги проведе интересно изследване, в което подробно бе изучена и анализирана регионалната засуха през последните 1200 години. Основен източник на информация за климата бяха пръстените във вътрешността на дърветата.

Годишните пръстени в основата на ствола дават информация за климата

През годините с валежи, пръстените в дърветата са по-широки, понеже през това време тези растения активно растат. При стресови години, когато влагата е малко, тези пръстени са тънки. По време на подобни периоди дърветата се опитват да икономисат влага и не я изразходват за растеж.

Изследователите са изучили годишните пръстени на над 1500 дървета в западната част на САЩ, много от които на възраст 800 и над 800 години. Те са успели да изяснят, че за периода от 800-та до 2018-та година е имало 40 сериозни засушавания, четири от които са били изключително силни и американските учени им дадоха жаргонното име 'мегасуши'. Първото подобно явление е възникнало в края на 800-те години, след това сериозни засушавания е имало в средата на 1100-те години и през 1200-те години. Но най-силна е била четвъртата мегасуша, която е продължила от 1575 до 1593 година.

Сушата в САЩ поставя рекорди

Когато учените публикуваха своя анализ стана ясно, че сегашното засушаване от 2018 година съвсем не е най-силното. Така например, през 1500-те години ситуацията е била много по-сериозна и освен това е продължила по-дълго. От друга страна, тъй като 2019 година е била дъждовна, експертите са се надявали, че сухият сезон е приключил.

Нивото на водата в язовирите на западната част на САЩ е критично ниско

Но се оказа, че 2019 година е била само изключение, а не смяна на сухия сезон. Следващите 2020-та и 2021 години бяха още по-лоши в сравнение с 2018-а. Така например, през лятото на 2021 година бяха наблюдавани рекордни топлинни вълни, които изсмукваха от почвата всяка следа от влага и дотолкова понижиха нивото на водата в язовирите и другите водни басейни, че фермерите останаха без вода за оросяване на посевите. За поливане изобщо не можеше да се говори. В резултат от изсъхването на язовирите и различните водни басейни около река Колорадо, властите във въздуха ограничения в консумацията на вода в щатите Аризона и Невада.

Когато Пърк Уилямс и неговите колеги добавят към направения компютърен модел и данните за последните няколко години става съвършено ясно, че сегашното засушаване е най-голямото за цялата история на наблюдения, въпреки че засега не е най-продължителното. Някои от предишните мгасуши са били по-продължителни. Но 2021-ва година е рекордна по отношение на сушата.

Глобалното затопляне на климата засилва засушаването

Екипът откри, че промените в климата, предизвикани от дейността на човека са превърнали засушаването 'от лошо в ужасно'. Тоест, ако не беше глобалната промяна на климата, то това щяха да бъдат обикновените за този регион сушави години. Според натрупаните статистики, 2021 година е била с около 20% по-сушава, отколкото би било без глобалните промени на климата.

Според експертите, тези промени в климата са причината за половината от изгубената вода река Колорадо за последните няколко години. Едновременно с това рязко е нараснал рискът от възникване на пожар. Средните температури са се повишили с около 1,1 градуса по Целзий спрямо края на 1800-те години. През следващите десетилетия се очаква тази температура да се повиши още повече.

Кога ще приключи сушата в САЩ?

Засега никой не може точно да каже кога ще приключи сушата в този регион. Но историята на климата и натрупаните статистически данни показва, че 'Голямата суша' рано или късно ще се случи. Основният проблем е в това, че за разлика от предишните засушавания, да се реши проблема с дефицита на почвена влага в условията на глобално затопляне, ще бъде значително по-трудно.

Това е твърде негативна новина за фермерите, които от години очакват, че нещо подобно ще се случи. Използваният компютърен модел показва, че ако няма съществени промени на климата, то този път сушата ще продължи до 2023 година. И още, вероятността това засушаване да продължи до 2300 година е сериозните 75%. Но дори и това не е най-страшното. По-лошото е, че тези периоди на мегасуша ще стават все по-силни и по-продължителни. Ето защо някои учени са на мнение, че глобалното затопляне може да се окаже по-опасно за хората от COVID-19.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !