Най-бялата в света боя може да помогне за спирането на глобалното затопляне

Offnews Последна промяна на 18 април 2021 в 10:56 5501 0

Purdue University 1

Американската компания Purdue University създаде най-бялата към днешен ден боя. Новото вещество отразява 98,1% от слънчевата светлина, както и голяма част от инфрачервената светлина и по този начин намалява необходимата мощност за климатизиране на помещенията. Покритите с тази боя материали остават хладни, дори и когато се намират под преките слънчеви лъчи. Учените отбелязват, че с тази боя могат да се боядисват покривите на зданията, като това ще помогне в борбата с глобалното затопляне и ще намали нашата зависимост от климатиците, които са твърде вредни за околната среда.

Изчисленията на специалистите показват, че ако 92,2 квадратни метра от покрива бъдат боядисани с тази боя, то мощността, необходима за климатизиране на помещенията пада с 10 KW. Полевите тестове показаха, че боядисаната с новата боя повърхност остава с минимум 4,5 градуса по Целзий по-хладна от околната среда.

За разработването на новата бяла боя е използвано ново патентовано вещество, базирано на бариев сулфат. То се среща в природата във вид на минерален барит и се използва като пигмент в бялата боя. Оказа се, че допълнителното използване на бариев сулфат рязко повишава отразяващата способност и по този начин се е получила най-бялата от всички бои, съществуващи към днешен ден.

Авторите на това изобретение отбелязват, че тяхната нова боя не е опасна за зрението. Отразената светлина е разсеяна и покритите с новата боя повърхности просто изглеждат доста по-ярки от белия сняг.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !