Какви са тенденциите в мебелирането през последните 50 години?

Offnews Последна промяна на 15 юли 2021 в 14:43 4483 0

Интериорът е една от сферите, които търпи най-големи модификации в хода на годините, десетилетията, вековете. Представяме ви кратко резюме на световните трендове, еволюирали в съвременната ни представа за дизайн на вътрешното жилищно пространство.

70-те години на XX век

Поради икономически неблагоприятния период хората търсели повече комфорта отколкото естетиката. Залагало се на топли и неутрални цветове, които да създават уют. Тогава е моментът, в който се появяват обособени интериорни кътчета във всекидневната с цел разговори и забавления. Типичната съвременна мебелировка би включвала холни маси, дивани и подходящ шкаф, на който е поместен безценният ни телевизор. 

80-те години на XX век

Съчетаването излиза на преден план! Хората се стремели да координират вътрешното пространство на база цветове, форми, стилистика. Масивната и тежка мебелировка също навлязла сериозно като тренд. Десетилетието дава началото на въведения като ламината и комбинираните стаи тип кухня-хол.

90-те години на XX век

Време за кардинална промяна и революция, както и множество контрасти! В началото ярките цветове и флоралните принтове доминират жилищната мода, като смесването на различни материи и принтове не е било изключение. Наблюдава се подчертан афинитет към скандинавските мотиви и футуристичното обзавеждане. Към края се извършва преминаване към по-практичен стил и мултифункционалност на предметите. 

Първото десетилетие на XXI век

Личните предпочитания вземат превес! Конформизмът отстъпва място на нетрадиционно обзавеждане като например холови гарнитури с нетрадиционен дизайн и ярки цветове, както и на активното интегриране на мебели с технологии. LED лампите са в подем, както и всички сходни екологични и природосъобразни решения за дома.

Второто десетилетие на XXI век

Вълшебната думичка тук е “минимализъм”, изразяващ се в освобождаване на повече жизнено пространство. Изчистените форми и опростената мебелировка стават предпочитани за домакинствата. Винтиджът отново се връща като тренд. Единственото, което се запазва същото, е ударението върху индивидуализма, но вече изразен чрез по-класически цветове. Какво ни готви бъдещето? Нетърпеливи сме да разберем!

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !