Как лошото качество на въздуха застрашава здравето на децата и учениците?

Пловдив ще е вторият град, в който ще се проведе дискусия за качеството на въздуха в класните стаи като част от кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“

Offnews Последна промяна на 20 март 2023 в 18:30 556 0

Знаеш ли какво дишаш?
Знаеш ли какво дишаш?

Здравето на децата е най-важното нещо за родителите и педагозите. В последните години има все по-голяма загриженост относно замърсяването на въздуха в градовете и негативното му въздействие върху здравето на децата. Лошото качество на въздуха може да доведе до сериозни заболявания, като астма, хроничен бронхит, алергии и други заболявания на дихателната система.

Недостатъчното проветряване на помещенията в учебните заведения и домовете, където децата прекарват повечето време, е още един фактор, който допринася за лошото качество на въздуха.

В съвременните градове наличието на много превозни средства, фабрики, замърсители и други фактори за замърсяване правят качеството на въздуха един от най-сериозните екологични проблеми. Множество изследвания показват, че децата, които живеят в градски райони, имат по-висок риск от заболявания на дихателната система, в сравнение с тези, които живеят в селски райони.

Необходимо е да се обърне специално внимание на качеството на въздуха в учебните помещения. Въздухът в тях трябва да бъде чист и свеж, за да се осигури максимален комфорт и здравословни условия на обучение.

Инсталирането на сензори за измерване на качеството на въздуха и правилното проветряване на помещенията са решенията, които предлага социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ Устройствата помагат отчитането на замърсяването и предупреждават в реално време, когато качеството на въздуха става неподходящо.

„Важно е да възпитаваме култура на правилно проветряване на стаите. По този начин учим децата и родителите как да поддържат здравословен въздух и в дома си. Това ще помогне за цялостно подобряване на качеството ни живот. – сподели Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование и директор на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ - първото училище в София, част от кампанията, в което са инсталирани сензори. Първите 130 сензора бяха инсталирани още през ноември 2022г. в три русенски училища и една детска градина.

Според Световната здравна организация замърсяването на въздуха е свързано с множество здравословни проблеми, като рак на белите дробове, хронични белодробни заболявания, бронхит и други. Когато става въпрос за здравето на децата, обаче, проблемът става още по-сериозен, тъй като те са много по-уязвими от възрастните.

В много училища по света се провеждат кампании и програми за подобряване на качеството на въздуха в затворените помещения. Тези кампании включват различни мерки, като подобряване на вентилационните системи, използване на нискозамърсени материали за строителство и мебели, поддръжка на въздушната влажност и други.

Инсталирането на сензори, които да сигнализират при повишени нива на замърсяване ще помогне за подобряване на средата на учене и намаляване на риска от заболявания.

„Единственият начин да се гарантира качествен въздух е чрез редовно проветряване на стаите. Това е особено важно през зимните месеци, когато класните стаи са затворени и отоплени.“ – каза Христо Атанасов – визионер на социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ - Устройствата за измерване на качеството на въздуха в класните стаи могат да бъдат много полезни, както за оценка на качеството на въздуха и за регулиране на отоплението и проветряването. Това може да помогне за намаляване на риска от заболявания и увеличаване на производителността и концентрацията на учениците.“ – допълни той.
Кампанията за подобряване на качеството на въздуха в училищата има за цел да повиши осведомеността и ангажираността на ученици, учители и родители по отношение на въпроса за здравословната среда за обучение. Кампанията предоставя много полезна информация относно опасностите, свързани с ниското качество на въздуха, и показва какво можем да направим, за да подобрим ситуацията.

Кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ ще инициира дискусии всеки месец в един от големите областни града в страната. В тях ще се включат експерти от Общините, училищата в града, местни медии и граждански организации. Целта е да се повиши осведомеността и да се обърне внимание на сериозността на проблема. Следващата среща ще се проведе на 30-ти март в Пловдив.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !