Как да предпазим техниката си от хлебарки

Offnews Последна промяна на 31 март 2023 в 07:00 433 0

Техника

Снимка Pexels

Как да...

Общото разпространено вярване гласи, че хлебарки в дома ви могат да се появят основно в кухнята и банята. Но нека се запитаме - кои са онези тъмни и топли места, които също могат да им се сторят особено привлекателни? Чувствителната ни електрическа техника, разбира се.

Всеки, който е водил борба с хлебарки, знае, че процесът е дълъг, труден, тежък и изнервящ, особено ако решиш да се справиш сам, а не да се довериш на професионални фирми. Затова, ние бихме искали да пробваме да ви го спестим, като дадем няколко съвета за превенция от поява и развитие на хлебарки във вашите електрически уреди.

Редовно почистване

Чистотата и светлината са най-големите врагове на хлебарките. Затова не бършете прах веднъж в годината, а се заемете съвсем отговорно със задачата, за да предотвратите развитието на нежелани екосистеми в дома си.

Да вземем например задната част на хладилника. Колко от нас са склонни да я почистват редовно, или по-скоро го правим от време на време, когато сме в настроение да поразместим? Точно тази локация е една от най-предпочитаните за хлебарките: достатъчно тъмна, достатъчно топла, достатъчно уединена, а на всичкото отгоре и е близо до храна. Абсолютен хлебарски рай.
Препоръчваме да бъдете внимателни и с по-малките си електрически устройства, които подозирате, че могат да бъдат нападнати от хлебарки. Ако можете, разглобете ги и почистете добре всяка отделна част и я оставете да изсъхне цялостно. Използвайте подходящ почистващ препарат, с който не увреждате електрониката.

Периодично продухване с гореща струя въздух

Колкото и да обичат топлината, хлебарките не биха могли да устоят на концентрирана струя горещ въздух, насочена към крехките им, а понякога не толкова крехки, телца. Затова, ако имате съмнение, че някой екземпляр е пропълзял незабелязано в непозволена територия, грабнете най-близкия сешоар и направете съответните тестове. Пазете дистанция и се уверете, че нищо няма да излети към вас, за да не останете неприятно изненадани.

Оставете техниката си на студено по възможност

Хлебарките мразят, мразят, ама мразят студа. Ако имате електроника, която не използвате, и стая, която не отоплявате, възползвайте се от тази перфектна комбинация.

Друг трик за отърване от вече съществуващи хлебарки, валиден за по-малки уреди, е да ги опаковате добре в найлонова торба, така че нищо да не може да влезе или излезе от нея, и да я запратите във фризера за ден-два. Естествено, тук съществува условието, че трябва да сме сигурни и в оцеляването на техниката при подобни условия.

Защо хлебарките са вредни и не искаме да ги виждаме из нашите електроуреди?

Звучи като реторичен въпрос, но мнозина сред нас не осъзнават колко всъщност неприятни животинки са хлебарките. Освен да ни преследват в кошмарите ни и да ни карат да треперим от погнуса, те са изключително опасни за здравето, защото пренасят различни тежки болести, които категорично не бихме искали да прихванем.

Склонни са да разпространяват салмонела, холера, дизентерия, гастроентерит, проказа, листерия и дори коремен тиф. Плюс бактерии като ешерихия коли, стафилококус ауреус и други стрептококи. И за капак, техните изпражнения са в състояние да предизвикат алергични реакции и астматични пристъпи. Не, благодарим, по-добре без тях.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !