Иновативен STEM Център заработи във Варненската Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи (ПГКМКС)

Offnews Последна промяна на 07 юли 2021 в 17:35 4863 0

CTO1

 

Вчера следобед се състоя официалното откриване на новия STEM Център на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи (ПГКМКС) в гр. Варна. Той е изграден с помощта на Центъра за творческо обучение и включва някои от най-иновативните образователни технологии като, Chromebook устройства, LegoⓇ Education роботи,  интерактивен екран, маси за роботика и други. По време на събитието от гимназията представиха на гостите и концепцията за учене чрез игра, която повишава интереса на учениците и им помага да запаметяват и да разбират по-добре учебния материал.

 

STEM центровете (Science, technology, engineering, and mathematics - науката, технологиите, инженеринга и математиката) са бързо развиваща се тенденция в световен мащаб и приоритет на Министерството на образованието и науката за насърчаване обучението в областта на технологиите и точните науки у нас. Те не само подпомагат обучение в среда, близка до реалния живот и улесняват последващата реализация на учениците на пазара на труда, а и стимулират креативността на учениците, запознават ги с най-актуалните иновации и им създават начин на мислене, отворен за промените и възможностите.

 

Варненската Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи съществува едва от една учебна година и за този период вече се е наложила като едно от най-иновативните училища в морската столица. Намира се в кампуса на Техническия университет – Варна. Първите ученици влязоха в нея миналия септември. Тя включва десет паралелки и разполага с една от най-модерните бази сред българските училища, в която новият STEM Център ще бъде важен акцент. Освен технологичните иновации, гимназията стана популярна и със силния си педагогически екип, обединяващ млади с много опитни учители, а професионалната подготовка на учениците се осъществява от университетски преподаватели от Техническия университет – Варна и Икономическия университет – Варна. В началото на новата учебна година в гимназията предстои да стартират две паралелки по обучителния модел 1:1.

 

По време на откриването Вяра Дукова, директор на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи заяви, че вярва изключително много в обмена на опит и вратите на учебното заведение са отворени широко за останалите училища. Те във всеки един момент имат възможност да се запознаят на място с работата на гимназията, както и да черпят опит и ноухау от нея.

 

В откриването взеха участие Елена Кенарова, Началник отдел "Образование" в Община Варна, Елисавета Якимова, регионален директор за Център за творческо обучение, гр. Варна, както и Александър Ангелов, основател на Центъра за творческо обучение. Представителите на Центъра поставиха пред ръководството на гимназията предизвикателството тя да започне подготовка за придобиване на статут на Google Reference School и предизвикателството беше прието. Ако учебното заведение постигне това, то ще бъде едва първото такова училище в Източна България и третото в цялата страна.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !