Ето кои са победителите в конкурса “Бъдещето на образованието”

Поздравяваме отличените ученици и им желаем много бъдещи успехи

OFFNews.bg Последна промяна на 05 декември 2022 в 15:53 798 0

Конкурс “Бъдещето на образованието”
Конкурс “Бъдещето на образованието”

Екипът на Uchi.bg благодари на всички участници в ученическия конкурс “Бъдещето на образованието”, които ни изпратиха своите рисунки и есета и ни очароваха със своя талант, вдъхновение и оптимизъм. Получихме много оригинални творби, чрез които успяхме да се потопим във визията на младите хора за това какво ще бъде училището през следващите години.

Задачата не беше никак лека, но журито на конкурса, съставено от специалисти в сферата на образованието, технологиите и медиите, безпристрастно оцени творбите и излъчи своите фаворити в надпреварата. Ето и кои са те.

При най-младите участници първото място грабна Емил Мирославов Димитров от 2В клас на СУ “Николай Катранов”, град Свищов с класен ръководител Стефка Николаева. За своята рисунка на тема “Бъдещето на образованието” той ще бъде награден със сензорна мишка KRYPTON 700 G2, предоставена от спонсора на конкурса – Genesis.

Първо място във втора възрастова група (IV-VIII клас), спечели шестокласничката Петя Димитрова за своето есе, озаглавено “Училище на бъдещето”. Тя ще получи удобната и практична раница PALLAD 550.

“От малки учениците ще се учат на самостоятелност, да изразяват мнението си, да реализират идеите си и по най-добрия начин да влагат заработените средства. Ще има часове по развиване на идеи и най-оригиналните хрумвания ще стават реалност.

Тъй като информацията ще е достъпна онлайн и знанията ще съпровождат навсякъде ученика на телефона му, може да не се налага посещение на училище и на децата няма да им се налага да стават рано сутрин. Могат и от вкъщи да трупат знания. Ще има хуманоиди за учители по домовете. Най-малките ще имат интерактивни играчки. Ще има интересни образователни компютърни игри по всички предмети с различна степен на трудност, като детето ще се стреми да трупа знания и точки и така ще минава на следващо ниво. Ще има задължителни отборни игри, общи проекти и спортни занимания. Ще се държи на екипната работа, на общуването с другите деца, ще се оценяват добродетели, взаимопомощ, ще се набляга на творческото мислене.

В бъдеще може би ще се имплантират чипове с информация, но пък детето ще трябва да се научи да я използва, да стане негово знание и да измисля нови неща, каквито компютри и роботи няма да могат и да е по-умно от тях. Тъй като в производството рядко ще работят хора, защото машините ще са иззели функциите им, ще се налага децата да се възпитават най-вече да използват мисълта си и самостоятелно да вземат решения” – прогнозира в есето си Петя Димитрова.

Най-добре представилият се участник в категорията IX-XII клас, според оценките на журито, е Ерхан Юсеинов Сабушев на 17 г., ученик в СУ “Свети Климент Охридски” с. Слащен. Той ще бъде награден с геймърската клавиатура с впечатляващ дизайн THOR 303 TKL за есето си, посветено на темата на конкурса.

“Училището ще бъде идеално чисто, което ще се следи от почистващи роботи. Да, и учениците ще бъдат спретнати, няма да изхвърлят отпадъци. Всички ще бъдат много учтиви и любезни, няма да се карат и да се карат, но в почивките ще може да се весели и весели с приятели. Няма да има дежурни, които забраняват скачането, тичането и всичко ще е наред и без тях.

Няма да има единна училищна униформа. Няма да има нужда да носите книги вкъщи, всичко ще бъде в персонален мини-компютър или таблет. На всеки ученик ще бъде раздаден специален чип, който ще съдържа цялата информация по разглежданите теми.

Но най-важното е, че учителите ще останат, а темите ще се обясняват не от роботи, а от нашите учители. В крайна сметка никоя машина няма да разбере нашите емоции. Учителят е този, който не само ни дава знания, но и учи на доброта, честност, взаимопомощ, дружелюбие” – това е само малка част от визията на Ерхан Сабушев за бъдещето на образованието.

Екипът на Uchi.bg поздравява отличените ученици и им желае много бъдещи успехи! Очакваме да се свържат с нас, за да уточним как ще получат наградите си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !