Дрон състезатели от седем държави се събраха във Варна в кръг от Световната купа на FAI

Международната надпревара събра 25 участника и множество фенове на бързо развиващия се технологичен спорт

Александър Александров Последна промяна на 25 юли 2023 в 19:54 317 0

Кръг от Световната купа на FAI
Кръг от Световната купа на FAI

25 пилоти на дронове от България, Турция, Румъния, Латвия, Италия, Казахстан и Южна Корея се включиха в провелия се на 22 и 23 юли в гр. Варна кръг от Световната купа на FAI. Дрон състезанието привлече вниманието на множество фенове в морската столица, а домакините от Дрон клуб Варна бяха подготвили сложно трасе със светещи врати за нощни полети, които със своята атрактивност привлякоха вниманието на публиката през късните часове.

Победител в дрон надпреварата стана Антони Георгиев, на второ място също се класира българин – Християн Илиев, а трети е Назим Тузун от Турция. Спонсори на събитието бяха Община Варна, Община Аспарухово, както и компаниите Redbull и SysTeh.

“Впечатляващо е, че успяхме да привлечем във Варна състезатели от седем държави, включително и от далечни страни като Южна Корея. А по-добрата новина е, че всички останаха доволни от организацията и провеждането на събитието. С това за пореден път доказахме, че България може да организира успешно големи международни състезания, което открива множество възможности пред страната ни” – посочва Свилен Рачев, съосновател на Дрон Клуб Варна, който беше основен организатор на надпреварата.

Това е първото провеждане на кръг от световната купа на FAI във Варна, след като в продължение на шест години такива събития се провеждат в гр. Пловдив. Припомняме, че прeз 2022 г. Димo Щерев завоюва трето място и бронзов медал от FAI в крайното класиране на Световната купа, което е огромен успех за страната ни. Очакваме участие на български отбор на Световното първенство в Южна Корея през октомври тази година, а българинът Сотир Лазарков ще бъде главен съдия на Световното първенство в Южна Корея.

“България се позиционира като една от най-бързо развиващите се държави в този динамичен спорт на бъдещето със силни състезатели, както и с добри организатори на международни събития. Интересът на публиката също се увеличава, а това, заедно с появата на повече талантливи млади пилоти, е много добра отправна точка за развитието на сектора у нас” – посочва Сотир Лазарков, председател на УС на Българската федерация по авиомоделизъм, която е организатор на състезания и други прояви с летящи дронове в България.

“Изграждането на силни български състезатели с международни отличия, както и наличието на добри спортни клубове в няколко български града поставя България на международната карта, а големите организации в сектора вече ни разпознават като надеждни партньори и важен участник в тази бързо – развиваща се екосистема” – убеден е Антон Пулийски, председател на УС на Асоциация Обединено Дрон Общество и основател на Drone Arena.

Международната федерация по въздушни спортове FAI базирана в гр. Лозана, Швейцария, е основана през 1905 година. Световната купа за дрон рейсинг стартира през 2017 г., като всяка година кръговете в клас F9U – FPV дрон рейсинг събират стотици състезатели в различни точки на света. През 2023 г. са заявени 13 кръга от Световната купа. В тези надпревари състезателите със своите дронове летят максимално бързо по затворено трасе с различни препятствия, като най-бързият печели. Развиват се скорости до 180 км/час.

У нас първото организирано състезание за дрон рейсинг е проведено през май 2016 година. Българската федерация по авиомоделизъм подпомага развитието на този модерен спорт и провежда ежегодно международни състезания, съвместно с Drone Arena.

Повече информация за събитието е достъпна на https://www.facebook.com/events/1048330886533990

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !