BYD инвестира 4 милиарда долара, за да се противопостави на Tesla в Китай

Offnews Последна промяна на 25 януари 2021 в 14:35 6732 0

China's BYD raises $4bn war chest to combat Tesla

Компанията BYD привлече 4 милиарда щ. долара след мащабна продажба на акции на хонконгската борса. Тази сума ще бъде използвана за изграждането на нови производствени мощности, които ще се използват за разработването и произвеждането на автомобили без емисии (NEV). Изданието Asia Nikkei съобщи, че китайският автомобилен производител е недооценил заплахата от страна на шанхайската Gigafactory на Tesla и сега се стреми да запази лидерските си позиции. През изтеклата една година автомобилната компания на Илън Мъск продаде 110 хиляди електромобила и завзе значителна част от китайския пазар.

Китайската компания BYD уточни, че е продала 133 милиона нови акции на фондовия пазар на Хонконг, което е около 5% от пазарната капитализация на този автомобилен производител. Приходът от продажбата на тези акции ще се използва за изследване и разработване на нови автомобили с приставката NEV. Автомобилите NEV са универсален термин, който се използва държавите на Азия и едновременно означава електромобили, хибриди и автомобили с водородно гориво.

През изминалите четири тримесечия на 2020 година продажбите на автомобилите на BYD непрекъснато растяха въпреки пандемията от новия коронавирус. Китайският автомобилен производител продаде 131 хиляди електромобила, като същевременно цената на акциите на компанията скочи с 400%  до ниво от 32 щ. долара. Но Tesla, която започна да произвежда своите електрически автомобили в Шанхай едва през месец декември 2019 година, продаде съвсем малко по-малко електромобили - 110 хиляди Model 3.

Пазарните анализатори са на мнение, че и тази година тенденция ще бъде същата: електрификацията на автомобилния транспорт в Китай ще продължи, а лидер най-вероятно ще бъде Tesla.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !