Акумулаторните батерии на StoreDot осигуряват пробег от 100 километра след 5 минути зареждане

Offnews Последна промяна на 21 януари 2021 в 15:46 6513 0

Electric car batteries with five-minute charging times produced

Израелската компания StoreDot представи първата партида от нов вид акумулаторни батерии със свръхбързо зареждане. Според производителя, новите батерии са в състояние значително да ускорят електрификацията на автомобилния сектор. Целта на първата партида от 1000 батерии е да демонстрира перспективната технология на автомобилните производители и на другите потенциални партньори. Пълноценното серийно производство на батериите на StoreDot е планирано да започне през 2021 година. Това ще стане с помощта на поточните линии Eve Energy, които са изградени в Китай.

Генералният директор на StoreDot заяви пред Guardian, че към днешен ден основната бариера за разпространението на електромобилите вече не е цената, а дългото чакане за зареждане в зарядните станции. Но ако времето за зареждане на електромобилите се изравни с това на автомобилите с ДВГ, то разпространението на електрическия транспорт значително ще се ускори.

Топ мениджърът сподели, че представените от неговата компания батерии не са лабораторни прототипи. Тяхната ефективност е многократно потвърдена, а компанията вече ги предлага на своите партньори и на други клиенти. Положителна черта на новите акумулаторни батерии е, че не се налага изграждането на поточни линии от нов тип - подходящи са сега съществуващите поточни линии.

В своите нови батерии израелският стартъп използва полупроводникови наночастици от германий в качеството на анод, който е разтворим във водата и по този начин значително се улеснява неговото серийно производство. Но това е междинно решение.  В серийното производство на своите нови батерии StoreDot възнамерява да използва силиций, който е много по-евтин, като първите прототипи ще бъдат представени това лято. Производителят заяви, че цената на неговите нови акумулаторни батерии ще бъде същата, като на сега съществуващите литий-йонни батерии, а 5-минутно зареждане ще е достатъчно за минимум 160 км пробег.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !