72 кандидатури участват в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

Offnews Последна промяна на 18 декември 2023 в 21:52 946 0

БАИТ
БАИТ

72 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в „Наградите на БАИТ“ за 2023 г.

Със 17 кандидатури като най-оспорвана в тазгодишното издание на конкурса се очертава категория Младежка награда. Журито ще оценява изключително разнообразни проекти като теми и сфера на приложение. Разработките на младежите са породени както от актуални за България събития (напр. програма за паралелно преброяване на изборни резултати; достъпност за хора със специални потребности), така и от глобални предизвикателства като управлението на роботизирани системи и уреди, мониторинг на промени с помощта на сателитни изображения, модел за манипулация на обекти във виртуалната реалност и др. Най-малките участници в категорията тази година са петокласници от Бургас.

16 фирми ще мерят сили в категорията Успешен български ИКТ продукт/услуга, където ИКТ компаниите разкриват подробности за конкурентните предимства и пазарната реализация на създадените от тях продукти. Сред заявките, които дават информация за качеството на продуктите, са автоматизирани решения на базата на изкуствен интелект, продукти на базата на индустриален интернет на нещата (IIoT), специализирани софтуери за интелигентно управление на финанси, на ютилити бизнеси, за електрически превозни средства, в сферата на медицината. Сред кандидатурите са и проекти в сферата на ИКТ услугите – за е-търговия, ИТ обучения, кариерно развитие.

С по 10 заявки са категориите Журналистически принос и Публична администрация. Представители на онлайн, електронни и печатни медии споделят актуалните си материали, които отразяват развитието на сектора през 2023 г.

Държавни институции, общини и областни администрации представят различни проекти и инициативи за дигитализация в административните взаимоотношения с гражданите и бизнеса .

За Образователна награда в конкурса ще спорят 7 компании, които сътрудничат със средни училища или създали своя методика, учебна програма, курс за учители за практическо обучение в компаниите.

6 компании се състезават в категория STARTUP, като прилагат ИТ технологии в сфери като храна, земеделие, медицина, кариера.

В категория Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика са подадени 6 кандидатури, които демонстрират дигитализацията на български компании от различни сектори – промишлени предприятия, бързооборотни стоки, туризъм.

Журито започва работата си по оценяване на подадените кандидатури, като номинираните в отделните категории ще станат известни след средата на месец януари.

Номинираните в конкурса ще получат възможността да се представят с кратко видео по време на церемонията. Видеопредставянето следва да е с продължителност до 30 секунди и да представя проекта на номинирания. Изискванията за видеоклип са налични на сайта на Наградите (https://bait-awards.bg/pages/Nominated/) .

Наградата за специален принос се връчва по решение на журито, чрез вътрешни номинации, като за тази категория не се подават кандидатури.

Победителите в конкурса ще получат пакет за обучение в цялостна програма за Agile Project Management, която включва 10 семинара с фокус върху различна тема от сферата на управление на проекти с гъвкави методологии, осигурен от bTalks. За победителите са предвидени и годишни абонаменти за правноинформационни системи „Сиела Норми“ и ваучери, за чиято стойност спечелилите ще могат да закупят книги от книжарници „Сиела“. Отличените в конкурса ще получат и сборника „Дигитални истории“ с автограф от автора Георги Караманев. В него миналогодишният победител в Журналистическата категория на Наградите на БАИТ, търси отговорите на 8 големи въпроса, пред които ни изправят технологиите днес.

Тази година конкурсът е със специалното участие на Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk, първата българска компания-еднорог, оценена на 1 млрд. долара, и на българския учен и писател Георги Бърдаров.

Връчването на наградите ще се състои през м. февруари 2024 г. Христо Борисов и Георги Бърдаров ще дадат визионерско начало на церемонията с диалог между технологичната и хуманитарната сфери. На сцената ще чуем гледните точки на ИТ предприемача и хуманитариста. За аудиторията предстои вдъхновяващ разговор за това как технологиите променят бизнеса и начинът ни на живот, за ролята на изкуствения интелект и какво бъдеще ни очаква. Двамата ще връчат и Наградата за специален принос на отличения в 13-ото издание на конкурса.

Христо Борисов е главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk. Христо прекарва повече от 11 години в Telerik (придобита от Американската софтуерна компания Progress), където ръководи екипа за разработка на продукти от 180+ инженери, създали някои от награждаваните продукти на компанията. Христо има богат опит в ръководенето на продуктови иновации и навлизане на нови пазари. През 2018 г. Христо съосновава Payhawk заедно с дългогодишния си колега Бойко Караджов (Технически директор и съосновател). Payhawk е финансова система от ново поколение, която съчетава кредитни карти, плащания, разходи, управление на парични средства и предварително отчитане в едно интегрирано приложение. С изключително силна продуктова и пазарна позиция, компанията е една от най-бързо развиващите се европейски финтех компании. През 2022 г. Payhawk стана първата българска компания – еднорог, оценена на 1 млрд. USD. В компанията работят 300 човека, в осем офиса в Европа и САЩ. През изминалата година Христо е носител на различни награди от известни български медии и организации, включително Човек на годината, Forbes – CEO на годината, Основател на годината и др.

Един от основните фокуси на Христо като предприемач е развитието на местната стартъп екосистема и приноса му към нея, което е причината той да е активен член на различни организации, които работят заедно за растежа и успеха на младите предприемачи и бизнеса. Христо има бакалавърска диплома по компютърни науки и бизнес администрация от Американския университет в България.

Георги Бърдаров е български учен и писател. Той е зам. декан на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и дългогодишен ръководител на катедра „Социално-икономическа география“ и на магистърска програма „Регионално развитие и управление“. Специалист е по демография и етно-религиозни конфликти. Автор е на най-четеният български разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав живота“, който е с над 500 000 четения, и на романите „Аз още броя дните“, „Absolvo te”, които са издадени на немски, испански и хърватски език, и на документалния роман “Moja bogda sna”. Носител на Награда за литература на Европейския съюз и на Голямата Вазова награда за литература.

Георги Бърдаров води курс по Презентационно и ораторско майсторство, Президент е на Университетски клуб по петанка, дългогодишен сценарист на тв предаването „Стани богат”.

Конкурсът и церемонията за връчване наградите на БАИТ за 2023 г. се провеждат:

С подкрепата на Златен спонсор: Vivacom

Сребърни спонсори: ДАТЕКС, Акронис, Shelly Group и Телелинк Бизнес Сървисис

Бронзови спонсори: Сиела Норма, Интер Карс България, Кантек и Storpool Storage.

И със съдействието на bTalks.

В партньорство с: БНР, Bloomberg TV Bulgaria, TechNews, ИАНМСП, НСОРБ, Manager.bg, b2b Media, Sofia Tech Park, бгПРЕДПРИЕМАЧ, Pixel Media, Инженер.bg, ДигиталнаИндустрия.bg, БТПП, Tech.OFFNews.bg, БСК, Uchi.bg, Karieri.bg, Lider.bg, Digitalk, Дигитални истории, Zone4Tech.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !