Как да не изпращаме важните имейли в спам папката

Мария Иванова Последна промяна на 23 септември 2023 в 17:39 474 0

Mail

Снимка Unsplash

Как да не изпращаме важните имейли в спам папката

Премахването на нежеланата електронна кореспонденция, известна като спам, сякаш никога не свършва. Спамърите постоянно адаптират стратегиите си, за да привлекат вниманието на потребителите, използвайки различни методи - от масови имейл кампании до фишинг атаки. От друга страна, доставчиците на имейл услуги не спират да търсят нови начини за борба с този нежелан поток от информация. Те разработват все по-сложни алгоритми и филтри, за да блокират спама и да предотвратят неговото достигане до крайните потребители. Въпреки това, битката продължава, тъй като спамърите се адаптират към новите условия и търсят нови начини за заобикаляне на системите за сигурност.

В непрестанната битка с нежеланата електронна комуникация филтрите за спам играят ключова роля, но те също имат своите недостатъци. Ръчните филтри, които изискват активното участие на потребителите, са податливи на грешки, като например улавянето на фалшиво положителни резултати. От друга страна, автоматичните филтри, въпреки че са удобни, не винаги са точни и могат да пропуснат спам или да блокират желана и важна кореспонденция. И в двата случая можете да получите нежелано писмо в електронната си поща или да пропуснете съобщение от някой важен за вас човек, защото то е било грешно идентифицирано като спам.

Една от ключовите стратегии в тази борба е редовното проверяване на папката за спам и създаването на списък с безопасни и надеждни податели. Това е важно, защото ще ви помогне да избегнете пропускането на важни имейли, които по погрешка са били класифицирани като спам. Можете например да добавите в списъка с безопасни податели училището на детето си, ключови контакти на колеги от работа или на половинката си. Имейлите, изпратени от тези адреси, никога няма да бъдат класифицирани като спам, така че не е нужно да се притеснявате, че може да пропуснете нещо важно.

Списъци с безопасни податели могат лесно да бъдат създадени в почти всички приложения за електронна поща. Процесът обикновено включва добавяне на имейл адреси или домейни чрез настройките на приложението. След като адресът е добавен, всички бъдещи имейли от този източник ще бъдат автоматично маркирани като безопасни и доставяни директно във вашата входяща поща.

Така че, ако все още не сте го направили, може би е време да проверите папката си за спам и да започнете да изграждате своя списък с безопасни податели, което може да ви спести много време и усилия в бъдеще. Ето и как да го направите за различните електронни пощи:

Gmail

Един от най-популярните доставчици на имейл услуги Gmail, предлага функция, позволяваща на потребителите да определят кои имейл адреси са надеждни, която е много лесна за настройване. За да добавите имейл адрес към списъка с надеждни податели в Gmail, първо щракнете върху иконата със зъбчатото колело, намираща се в горния десен ъгъл на Gmail. След това изберете “Преглед на всички настройки” и отворете раздела “Филтри и блокирани адреси”. Изберете “Създаване на нов филтър” и въведете имейл адреса, който искате да добавите към списъка с надеждни податели, в полето в горната част на появилия се прозорец.

След като сте въвели адреса, щракнете върху “Създаване на филтър”. Тогава ще можете да изберете какво да се случва с всички входящи съобщения от този имейл адрес. Една от опциите е “Никога не го изпращайте в спам”, което добавя имейл адреса към списъка с надеждни податели. Щракнете върху “Създаване на филтър”, за да потвърдите действието.

В Gmail няма конкретен списък с надеждни податели, но ще видите току-що създадения филтър заедно с всички други съществуващи филтри в раздела “Филтри и блокирани адреси” в настройките. До всеки филтър се намират опциите за редактиране или премахване. Можете да добавяте няколко имейл адреса към един и същ филтър, разделени със запетаи по този начин можете да групирате всички служебни, лични и друг тип имейли.

Apple Mail

Вграденото имейл приложение на macOS - Apple Mail предлага функционалност, която позволява на потребителите да създават правила за управление на безопасните податели. Въпреки че в него няма конкретен списък с надеждни мейли, потребителите могат да създават правила, които гарантират, че съобщенията от този тип адреси винаги ще попадат във входящата им поща.

За да настроите тези правила, трябва да отворите приложението Apple Mail, след което изберете Mail и Settings (Поща и настройки) и отворете раздела Rules (Правила). Щракнете върху Add rule (Добавяне на правило), за да създадете ново правило.

Можете да комбинирате няколко сигурни имейл адреса в едно правило или да създадете отделни правила за всеки адрес. Ако добавите допълнителни имейл адреси към едно и също правило, уверете се, че то е настроено да се прилага, ако “е изпълнено някое от следните условия”. Действието, което искате да бъде предприето, е да се премести съобщението във входящата поща.

Правилата могат да бъдат създавани и от Apple Mail в облачната услуга iCloud. За целта щракнете върху иконата със зъбчатото колело в горната част на списъка със съобщения, след което изберете Предпочитания, Правила и Добавяне на правило.

Outlook

Вграденото имейл приложение за Windows - Microsoft Outlook също предлага функционалност, позволяваща на потребителите да маркират определени имейли като безопасни. Ако получите имейл съобщение в папката за нежелана поща, което не би трябвало да е там, можете да го изберете и след това да щракнете върху Junk (Нежелана поща) в раздела Home (Начало) на лентовото меню в горната част. В менюто, което се появява, имате възможност да изберете “Никога да не блокирате подателя” и “Никога да не блокирате домейна на подателя”. По този начин всички имейли, идващи от пощите на този домейн ще бъдат разрешени.

През същото меню можете да получите достъп до опциите за нежелана поща. Ще се отвори диалогов прозорец, в който има раздел Safe Senders (Безопасни изпращачи) - оттук можете да добавяте нови хора в списъка или да ги премахвате от него. Обърнете внимание на двете квадратчета за отметка под списъка, които можете да използвате, за да кажете на Outlook да приема автоматично, че хората в контактите ви са безопасни, и да добавя всеки, на когото изпращате имейл, към списъка с безопасни податели.

Ако използвате Outlook в интернет, щракнете върху иконата със зъбчатото колело (горе вдясно), след това изберете опцията Нежелана поща, намираща се под Имейл и можете да щракнете върху Добавяне, за да посочите нов имейл адрес, който да бъде обозначен като безопасен. До всеки запис в списъка ще видите икони за неговото редактиране или изтриване. Полезно е да знаете, че списъците се синхронизират между уеб и настолния интерфейс, така че не е нужно да създавате два отделни списъка.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !