Find My Device на Google предупреждава потребителите за чужди Bluetooth тракери

Стефан Николов Последна промяна на 30 юли 2023 в 12:22 585 0

Find My Device Tracking

Снимка Google

Find My Device на Google предупреждава потребителите за чужди Bluetooth тракери

Google съобщи в своя официален блог, че приложението Find My Device, предназначено за намиране на изгубени предмети, ще предупреждава потребителите за Bluetooth маркери на други хора. Системата е предназначена за защита срещу проследяване с помощта на тракери.

Сигналите за неизвестни тракери, които обявихме по време на I/O 2023, този месец започват да се предоставят на потребителите на Android 6.0+. Според Google това са трите основни начина, по които тази нова функционалност помага да се предпазите от нежелано Bluetooth проследяване в сферата на операционната система Android:

1. Получаване на автоматични известия за неизвестни тракери

С известията за неизвестно проследяващо устройство ще получите съобщение на съвместимото си Android устройство, ако неизвестно Bluetooth проследяващо устройство се отдалечи от собственика си и бъде определено, че пътува с вас.

Можете да докоснете известието, за да научите повече за проследяващото устройство и да видите карта на мястото, където проследяващото устройство за първи път е забелязано да пътува с вас. Можете също така да докоснете "Play sound" (Възпроизвеждане на звук) и проследяващото устройство ще издаде звук, за да ви помогне да го откриете, без собственикът на проследяващото устройство да разбере.

Сигналите на неизвестните тракери понастоящем се подават за маркерите Apple AirTags. Ще продължим да работим с производителите на други маркери, за да можем с течение на времето да разширим тази важна защита.

2. Действия при получен сигнал за наличието на неизвестен тракер

След като получите предупреждението, можете да научите допълнителни подробности за непознатия Bluetooth тракер и да поискате съвети как да действате.
При доближаване до гърба на телефона, някои Bluetooth тракери споделят серийния си номер и допълнителна информация за собственика на устройството, като например последните четири цифри от телефонния му номер.

Можете също така да научите как физически напълно да деактивирате Bluetooth тракера, така че устройството да спре да изпраща на собственика си бъдещите актуализации на местоположението от тракера.

3. Ръчно сканиране на околността

Понякога може да поискате сами да проверите обкръжението си за проследяващи устройства - тракери, без да чакате предупредителния сигнал. Вградихме функция за ръчно сканиране, за да можете да проверите дали наблизо има проследяващи устройства, които са отдалечени от собствениците си. Този режим можете да включите от настройките на приложението Find My Device.

Подобрения в мрежата на Find My Device

Тези нови функции на Find My Device ще ви помогнат да откриете изчезналите си вещи като слушалки, телефони и други предмети от ежедневието (като багаж и ключове), използвайки редица нови Bluetooth маркери за проследяване произведени от трети страни. Безопасността на потребителите и предотвратяването на нежелано проследяване на местоположението са основен приоритет за Android. С Apple работим съвместно, за да помогнем за финализирането на съвместната спецификация за предупреждение за нежелано проследяване.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !