Telegram има 900 млн. потребители и се оценява на над 30 млрд. долара

Стефан Николов Последна промяна на 13 март 2024 в 11:23 233 0

Telegram

Снимка Dima Solomin/Unsplash

Telegram

В едно от неотдавнашните си интервюта Павел Дуров разказа за постиженията на месинджъра Telegram. Според него Telegram се е превърнал в едно от най-популярните приложения за социални мрежи в света. То печели "стотици милиони долари" приходи след въвеждането на рекламите и премиум абонаментните услуги.

Павел Дуров също така разкри, че се очаква Telegram да започне да работи на печалба през следващата година. А при благоприятни условия това може да се случи още тази година. Той добави, че платформата има 900 млн. активни месечни потребители, в сравнение с 500 млн. в началото на 2021 г. Изданието Financial Times уточнява, че това е първото интервю на роденият в Русия Дуров от 2017 г. насам. Неговата компания със същото име Telegram се базира в Дубай, а неговото приложение се превърна в едно от най-популярните приложения за социални медии в целия свят.

Освен това Дуров заяви, че потенциалните инвеститори, включително "глобалните технологични фондове в последния етап на развитие", "са предложили оценка от над 30 млрд. долара за компанията". Но той изключи възможността за продажба на платформата, като вместо това проучва възможността за бъдещо първично публично предлагане (IPO).

"Основната причина да започнем да печелим е, че искахме да останем независими", казва той. "Като цяло, ние виждаме ценността [на първичното публично предлагане] като средство за демократизиране на достъпа до ценностите на Telegram".

Според информирани източници Telegram вероятно ще поиска листване в САЩ, когато компанията достигне рентабилност и пазарните условия станат благоприятни. Дуров отказа да коментира времето или евентуалното място на първичното публично предлагане, но заяви, че Telegram "проучва няколко възможности".

Той също така заяви, че по време на IPO-то Telegram ще обмисли възможността да продава акции на най-лоялните потребители - по примера на Reddit. Освен това Дуров заяви, че Telegram планира да подобри процесите си на модериране тази година. Това ще стане с провеждането на многобройни подбори от целия свят. Идеята е да се "внедрят механизми, свързани с изкуствения интелект, за справяне с потенциалните проблеми".

Но "ако те не преминават червените линии, не мисля, че трябва да следим как се изказват", каза Дуров за публикациите на потребителите.
Да напомним, че Павел Дуров се възприема като руския Марк Зукърбърг. Всъщност той доста преди Зукърбърг – през 2007 г. създаде в родния си град Санкт Петербург най-популярната мрежа в страната – Vkontakte (ВК). Самият Дуров споделя, че през 2014 г. е избягал от Русия, след като е отказал да сподели данните на определени украински потребители на ВК с руската агенция за сигурност. Дуров публично заяви, че е продал дяловете си във ВК на приятелски настроени към Кремъл олигарси за 300 млн. долара под нагла принуда.

През 2013 г. Дуров създава Telegram с криптиране от край до край и сега пазарната капитализация на неговата компания възлиза на около 30 млрд. долара и продължава да расте.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !