Технологичните гиганти изгубиха 2 трилиона щатски долара и започнаха да отпадат от топ-10 на S&P

Offnews Последна промяна на 15 март 2022 в 18:00 708 0

S&P

Поскъпването на нефта и кризата с доставките на чипове силно повлия на пазарната капитализация на IT гигантите и на технологичните гиганти като цяло. Днес, на второ място в авторитетния рейтинг Standard & Poor’s (S&P 500) вече е компанията Saudi Aramco. Нефтът с цена над 100 щ. долара за барел издигна компанията в тази класация, а автомобилната компания Tesla на Илън Мъск напусна клуба на трилионерите. Към днешен ден пазарната капитализация на Tesla слезе до 822 милиарда щ. долара. На път да излезе от челната десетка доста неочаквано е компанията Meta на Марк Зукърбърг, пазарната цена на която слезе до 510 милиарда щ. долара.

Bloomberg обясни тези промени с цикличността на пазара и сравни ситуацията с края на 90-те години и дотком балона. Пикът на нефтените компании, включително Exxon Mobil Corp и Chevron Corp бе през първите десет години на новия век, но този сектор постепенно слезе надолу под натиска на IT гигантитр Microsoft, Apple и Google.

От началото на годината акциите на технологичните компании от топ-10 рейтинга на Standard & Poor’s са поевтинели с обща сума от 2 трилиона щ. долара, а пазарният индекс Nasdaq 100 слезе надолу с цели 18%.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !