След Twitter и Meta започва големи съкращения

Стефан Николов Последна промяна на 07 ноември 2022 в 16:49 1243 0

Mark Zuckerberg

Снимка Wikimedia Commons

След Илон Мъск и Марк Зукърбърг започва големи съкращения

Докато в Twitter ври, кипи и хора се уволняват масово, Meta холдингът зад основния ѝ конкурент Facebook, възнамерява да започне масови съкращения, които ще засегнат голям брой хора. Информацията е на изданието Wall Street Journal, което дава повече подробности за планираните оптимизации в технологичния гигант.

Според нея, социалната мрежа е планирала да съкрати с поне 10% разходите си, като решението е взето през септември. В друг доклад на финансови консултанти, се дава препоръка за уволняването на до 20% от персонала на гиганта. Дори да се направят по-леки съкращения, това ще бъдат най-големите такива в цялата 18-годишна история на компанията.

Към днешен ден в Meta работят около 87 хил. души, като данните са от финансовия ѝ отчет. В нето са показани всички работещи, включително служителите и специалистите от целия свят. Не се знае точно какъв процент ще бъдат тези съкращения, но Meta е препоръчала на всички да отложат пътуванията, които не са наложителни, за да могат тази седмица да са на разположение.

Ситуацията напомня много на конкурентната Twitter. Дни след като Мъск купи Twitter, излезе официалният финансов отчет на тази социална мрежа, в който бяха показани стотици милиони долари загуба и над 15 млрд. долара кредити. Мъск моментално уволни целия висш мениджърски състав и обяви, че ще има 50% съкращение на щата. Очакванията на WSJ са, че съкращенията в Meta няма да са толкова големи взето като проценти. Но като бройка освободените от работа ще бъдат много повече в сравнение с Twitter и че за тази година това ще бъдат най-масовите съкращения в технологичния сектор. Ако Мъск се опитва да уволни 3500 души, то Марк Зукърбърг ще трябва да се раздели с 8700 при 10% намаляване на щата.

Това става на фона на невиждания спад в курса на акциите на Meta – от началото на годината до днес ценните книжа на компанията поевтиняха с невероятните 70%. Като основна причина за този огромен спад WSJ посочва не само негативните тенденции в макроикономиката, но и цялостните проблеми в сферата на социалните медии. Конкретно в този случай Meta се конкурира с TikTok за потребители и с Apple за таргетирането. Да си припомним, че през месец април миналата година Apple направи промени в своята операционна система, след което iOS започна да иска от потребителите доброволно разрешение за следене от страна на приложенията, което е жизнено необходимо на рекламните мрежи за осъществяване на таргетирането. Твърде малко хора дадоха съгласието си.

А през месец октомври логично обяснение на повече от проблемите на Meta намери инвестиционната компания Altimeter Capital, която обяви поетият курс към метавселената за изключително прибързан и препоръча инвестициите за отдела Reality Labs, който се занимава с метавселената, да бъдат орязани до едва 5 млрд. долара годишно. Едновременно с това бе дадена настоятелна препоръка да бъде направено минимум 20% съкращение на щата.

И наистина, Meta дава огромни суми за метавселената. Проектът бе обявен през 2019 г. и до днес в метавселената бяха налети над 36 млрд. долара. Финансовите отчети показват, че от началото на миналата година да последното тримесечие на тази година Meta е дала на Reality Labs 15 милиарда долара.

Ако направим едно сравнение например със Sony ще видим, че японската компания от видеоигрите получава приходи в размер на 15.5 млрд. долара и дава за изследователска и развойна дейност около 5 млрд. долара. Тези пари Sony дава не само за виртуалната реалност и не само за PlayStation, а за всички свои направления, включително електрониката и фотографията. Дори и Apple, която е най-скъпата компания в света с пазарна капитализация над три трилиона долара, през 2021 г. е дала за R&D "само" 22 млрд. долара.

Очевидно е, че Meta ще се опита да намали разходите и започва с масови съкращения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !