Twitter прекали с уволненията и моли някои служители да се върнат

Стоян Ненов Последна промяна на 07 ноември 2022 в 15:25 874 0

Elon Musk

Снимка Daniel Oberhaus/Flickr

Илон Мъск прекали с уволненията в Twitter и моли някои служители да се върнат

Twitter завърши миналата седмица с масови съкращения. По нареждане на новия собственик и главен изпълнителен директор Илон Мъск, всички екипи на компанията трябва да свият персонала си с 50%. Оказа се обаче, че подобен ход може да е бил не само прекалено драстичен, но и прибързан.

Според информация на Bloomberg, внезапното свиване на персонала наполовина никак не се е отразило добре на компанията. Ръководителите на екипи са имали само няколко дни, за да подготвят списъците, което е довело до грешки. Неправилните хора са били съкратени, а на места екипи, които работят по приоритетни проекти и задачи просто са останали с крайно недостатъчно персонал.

Причината е, че уведомяванията за съкращенията са станали по имейл. Ръководителите на екипите са осъзнавали грешките и проблемите едва постфактум. Затова се е наложило „дузини“ вече бивши служители да бъдат молени да се върнат обратно. Остава неясен реалният им брой и каква част от тях са се съгласили.

Миналата седмица Twitter съкрати близо 3700 души от персонала си по целия свят. Голяма част от тях са научили, че са съкратени дори не и от изпратения имейл, тъй като достъпът до служебните им пощи и вътрешни системи е бил прекратен, а от самия факт, че вече не могат да ги използват. „Исканията служителите да се върнат, показват колко прибързано и хаотично е било всичко“, коментира Bloomberg.

Самата компания е отказала да коментира темата. Източниците на Bloomberg казват, че Мъск иска останалите служители да увеличат усилията по приоритетните проекти. Той е наложил нови, много къси срокове, които дори принуждават част от хората да спят в офисите.

Сред тези проекти е обновеният платен абонамент Twitter Blue. Той ще струва 8 долара, като трябваше да тръгне от 7 ноември. Заради междинните избори в САЩ на 8 обаче, компанията е решила да го отложи за 9. Новият Twitter Blue ще е задължителен за верификация на профилите и без него те няма да имат син маркер за автентичност.

Компанията също така планира скоро да пусне още функции и възможности. Сред тях са по-дълги клипове, намаляване на рекламите наполовина, приоритетно поместване в отговорите, споменаванията и търсенията. Това ще са все бонуси за платения абонамент. Twitter е наясно, че новата система може да се окаже и „рай“ за фалшиви „реални“ профили, които ще си плащат за маркера с крадени данни и ще разпространяват дезинформация. Затова се планират и допълнителни мерки за защита, които засега остават неизвестни.

Мъск обяви още, че Twitter ще блокира без предупреждение всички профили, които се представят за други личности и не са написали ясно, че са пародия. Всякаква промяна на името на профила също ще води до временна загуба на маркер за автентичност докато не бъде проверен.

В неделя Мъск беше критикуван и от Брус Дейсли. Той е бивш вицепрезидент на Twitter EMEA в периода 2015 – 2020 г. Пред подкаста The News Agents, доскорошният висш мениджър остро критикува действията на милиардера.

„Мисля, че Илон очакваше да влезе в компанията и с лекота да реши всичко, но сега много бързо ще осъзнае, че това няма да стане и е много по-сложно. Очевидно е от всяко публично действие, което е предприел по време на целия процес по придобиването: той не знае какво прави“, заяви Дейсли.

Самият Мъск пък се оплака в Twitter, че заради активистки организации компанията му губи огромна част от приходите си. Той обвини активисти (без да ги споменава по имена), че оказват натиск върху големите рекламодатели да спрат рекламите си в платформата, въпреки че тя не е променила правилата за модериране и защита на потребителите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !