Съкращенията в Meta слагат край на амбициите за умни говорители и часовници

Павлин Луканов Последна промяна на 14 ноември 2022 в 15:11 580 0

Meta smart home

Снимка Meta

Съкращенията в Meta слагат край на амбициите за умни говорители и часовници

В края на миналата седмица компанията-майка на Facebook, Meta, е известила служители за това, че спира разработката на смарт дисплеи и часовници. Освен това почти половината от съкратените 11 хил. работни позиции са свързани с технологични роли.

Информацията на Reuters е от разговор на високопоставени служители на Meta по време на среща със служители. Компанията ще премине и процес на реорганизация като в него ще бъдат комбинирани подразделението за гласови и видео разговори с други екипи за чат услуги в ново звено, Family Foundations, което е с фокус върху сложни инженерни проблеми.

Първото масово съкращение на служители в историята на Meta засяга хора от всички нива, включително и такива с отлично представяне. 54% от тях са били на бизнес позиции, а останалите са с технологични роли. Екипът на Meta за набор на персонал е намален почти на половина. Засега поне няма планове за допълнителни съкращения, но се очакват ограничения на други разходи.

Жертвите на оптимизацията

Главният технологичен директор на компанията, Андрю Босуърт, който ръководи и насоченото към метавселената подразделение Reality Labs, споделя пред служители, че Meta спира работата по смарт дисплеите Portal и часовниците. Трябва да отбележим, че по-рано през годината компанията прекрати маркетинг дейностите свързани с устройствата Portal, които са познати с възможностите си за видео разговори и са насочени към крайните потребители. Вместо това ще бъде заложено на бизнес потребителите.

Portal не успява да постигне очакваните приходи, а с икономическите предизвикателства става неизгодно да се инвестират значителни ресурси за приложение в корпоративна среда. Босуърт споделя освен това, че подразделението за смарт часовници ще измести фокуса си върху очила с добавена реалност. В тази връзка, над половината от общите инвестиции в Reality Labs е насочена в технологии с добавена реалност.

Широкомащабни съкращения

В петък Главният изпълнителен директор на Meta, Марк Зукърбърг, се извини повторно за съкращенията, които обхващат 13% от служителите на компанията. Той споделя, че не е успял да предвиди първия спад в приходите на Meta. Те са минимални, но изглежда предвещават по-дългосрочни проблеми, особено с раздутия по време на пандемичните години щат.
Това се случи на фона на големия скок в използването на социалните мрежи от потребителите, които бяха принудени да си останат вкъщи. Тази година обаче бизнесът на корпорацията беше засегнат от спад в приходите от реклами и ограничаване на разходите от страна на потребителите на фона на растящата инфлация, а вече и лихви.

Компанията е изправена и в ожесточена конкуренция с TikTok. Освен това тя беше засегната доста сериозно от новата политика на Apple, която ограничи достъпа ѝ до потребителски данни и възможности за таргетиране, за потребителите с iPhone. В бъдеще не се планира и значително разрастване на служителите в подразделението Reality Labs.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !