Русия глоби Apple с 12 милиона долара

Offnews Последна промяна на 29 април 2021 в 12:15 5305 0

Apple

Руският антимонополен контролен орган ФАС наложи глоба на технологичната компания Apple за злоупотреба с доминиращото си положение на пазара на мобилни приложения. Санкцията е в размер на 12 млн. щ. долара и е наложена за нарушаване на антимонополното законодателство в страната.

Руската федерална антимонополна служба обвинява американската корпорация за електроника и софтуер, че е създавала предимство за собствените си продукти в App Store, а продуктите на конкурентите са се разпространявали при по-лоши условия. Ето защо предписанията на регулатора изискват от технологичния гигант да премахне от документацията си разпоредби, които й дават право да изключва приложения на трети страни от App Store по каквато и да е причина.

Решението е по иск на Лаборатория Kaspersky, която през 2019 г. се оплака, че Apple я е накарала да ограничи функционалността на приложението Safe Kids малко след като американците са въвели функцията Screen Time в iOS 12.

Разпорежданията на ФАС идват малко преди очакваното тази седмица повдигане на Apple на обвинения за антиконкурентни действия и от страна на ЕС. В този случай те ще са базирани на оплакване от Spotify, че правилата за включване в App Store дават нечестно предимство на Apple Music.

Apple обяви, че не е съгласна с решението и ще го обжалва.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !