OpenAI се устремява към пропастта, а служителите са готови да напуснат

Стоян Ненов Последна промяна на 21 ноември 2023 в 16:03 501 0

OpenAI

Снимка OpenAI

OpenAI се устремява към пропастта, а служителите са готови да напуснат

Сътресенията в OpenAI продължават с бурно темпо. Компанията все повече се устремява към пропастта, като ситуацията се изменя в рамките на часове. На фона на многото неясноти има и нещо съвсем ясно – практически почти всички служители на OpenAI са изцяло на страната на изгонения Сам Алтман и са готови да напуснат компанията и да го последват където и да отиде, съобщава CNBC.

Всички зад Алтман и Microsoft

OpenAI има около 770 служители. Според информация на Wired, към полунощ българско време тази нощ, около 740 от тях са се подписали под общо писмо. В него те изразяват своето разочарование от действията на борда на директорите на OpenAI и начина, по който са отстранили Алтман и президента на компанията Грег Брокман.

„Вашите действия направиха очевиден факта, че сте неспособни да сте надзор на OpenAI. Не можем да работим за и с хора, които нямат компетенция, преценка и не ги е грижа за нашата мисия и служители. Ние, долуподписаните, можем да изберем да напуснем OpenAI и да се присъединим към новата дъщерна компания на Microsoft, която ще бъде управлявана от Сам Алтман и Грег Брокман. Microsoft ни увери, че има място за всички служители на OpenAI в новата компания, ако решим да се присъединим. Ще предприемем тази стъпка незабавно, освен ако всички настоящи членове на борда на директорите не подадат оставки и бордът не назначи двама нови водещи директори като Брет Тейлър и Уил Хър и не върне на работа Сам Алтман и Грег Брокман“, пишат служителите.

Те критикуват действията на борда на директорите и след отстраняването на Алтман. Първоначално бордът назначи техническия директор Мира Мурати за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор. Няма и два дни по-късно тя беше сменена от новоназначения Емет Шиър, който е бивш лидер на Twitch. Мурати се ползва с широка подкрепа от служителите на OpenAI.

(Не)ясното бъдеще на OpenAI

Според информация на Bloomberg, бордът на директорите на OpenAI е предложил на основния си конкурент Anthropic да се слеят и нейният изпълнителен директор Дарио Амодей да оглави новата компания. Очаквано, това не се хареса нито от служителите, нито от инвеститорите. Вторите вече критикуваха борда на OpenAI за липсата на адекватно обяснение какво се е случило и защо Алтман е отстранен така скоростно.

Най-големият инвеститор в OpenAI е Microsoft с над 13 млрд. долара вложени средства в компанията. Софтуерният гигант също не е бил уведомен за промените. Неофициално изпълнителният директор Сатя Надела е бил вбесен от случилото се. Официално, в интервю за CNBC, Надела подкрепи по-дипломатично Алтман. Той заяви, че е видимо, че OpenAI се нуждае от промяна на надзора и ръководството и иска добър диалог с борда на компанията.

Също така неофициално беше обявено, че ако Алтман не успее да се върне в OpenAI, то той ще оглави еквивалентен отдел за изкуствен интелект в Microsoft – това, което споменават и служителите в писмото си. Официално Надела коментира предложението така: „Решението дали да останат на постовете си, или да се присъединят към Microsoft, е на служителите на OpenAI. Аз съм отворен и за двата варианта“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !