Monotype блокира за Русия шрифтовете Times New Roman, Arial, Courier New и други

Offnews Последна промяна на 14 април 2022 в 10:00 529 0

Monotype

Американската компания Monotype спря достъпа на руските потребители до своите каталози. Тази компания притежава авторските права на редица популярни шрифтове, включително Times New Roman, Arial, Courier New, Verdana, Tahoma, Helvetica и още много други. Официалните уеб-сайтове на Monotype (monotypefonts.com и myfonts.com) все още могат да бъде посетени с руски IP адрес, но шрифтовете не могат да бъдат закупени за комерсиално използване и се показва съобщение за забрана на достъпа. При използване на VPN услуга каталогът става достъпен.

Това ограничение за използването на тези популярни шрифтове не е засегнало потребителите на софтуера, в който те се използват, като например операционната система Windows, офис пакета Microsoft Office и т.н. Малко по-късно се появи информация, че достъпът до библиотеката с шрифтове на Monotype е бил блокиран още от 11 април, но нито една руска компания не е получила уведомление или предупреждение за това. Закупените преди тази дата лицензи за ползването на тези шрифтове все още са валидни.

Да напомним, че шрифтовете на Monotype вече цели 40 години се използват във всички популярни операционни системи на Microsoft и Apple. Те могат да се видят и в някои Linux дистрибуции. Редица руски държавни структури и до днес изискват да се използват именно тези шрифтове при оформянето на официални документи, включително в сферата на образованието и търговската кореспонденция.

 

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !