Meta не спира със съкращенията – уволнява още хиляди служители

Стефан Николов Последна промяна на 07 март 2023 в 14:51 673 0

Meta HQ

Снимка Wikimedia Commons

Meta не спира със съкращенията – уволнява още хиляди служители

Компанията Meta, която стои зад социалните мрежи Facebook и Instagram, както и на популярния месинджър WhatsApp заяви, че през следващите няколко дни възнамерява да направи нови масови съкращения, които ще обхванат хиляди служители.

Информацията е на агенция Bloomberg, която се позовава на свои източници. Тя допълва, че при извършването на оптимизацията на своята дейност през месец декември миналата година компанията съкрати около 13% от щата или приблизително 11 хил. души. Това бе едно от най-големите масови съкращения в историята на компанията.

Едновременно с това, Meta опростява структурата на цялата организация, включително чрез затварянето на проекти, които вече счита за несъществени. По повод тези процеси главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг наскоро обяви текущата година за "Годината на ефективността".

Всъщност, счита се, че поредният кръг от съкращения е свързан с влошените финансови параметри на Meta и няма отношение към структурата на бизнеса. Доходите от реклами на компанията осезателно намаляха, а фокусът на дейността ѝ се измести към реализацията на проекти свързани с метавселената. Започнаха да се появяват слухове, че Зукърбърг е поискал от мениджърите на Meta списъци с хората, които могат да бъдат най-безболезнено съкратени или уволнени.

Да напомним, че през месец декември миналата година акциите на Meta се сринаха с малко над 20% след като публикуваният от нея финансов отчет показа спад на приходите. Компанията не успя да убеди инвеститорите, че нейното фокусиране върху метавселената и изкуствения интелект ще бъдат печеливши. Едновременно с това финансовото състояние ма Марк Зукърбърг след приключването на тогавашната борсова търговска сесия намаля с 2.7 млрд. долара. Към днешна дата няма особено подобрение на финансовите показатели на Meta и явно се налага да се правят сериозни съкращения на щата.

Новата фаза на масовите съкращения се очаква да приключи следващата седмица. Ситуацията се усложнява и от това, че Марк Зукърбърг възнамерява да излезе в отпуск по случай раждането на третото му дете, и мениджърите бързат да приключат работата по текущите проекти.

Докато масовите съкращения от месец ноември миналата година бяха твърде изненадващи, новият кръг от съкращения и уволнения отдавна се обсъжда от служителите и специалистите на компанията. А и мениджмънтът на Meta непрекъснато е искал доклади за производителността, което е сигурен признак, че ще се случи нещо подобно. Различните медии допълват, че в Meta цари атмосфера на тревожност и нисък дух. Хората се питат дали ще получат своите премии и бонуси, разпределянето на които трябваше да стане този месец. Не е известно дали ще има бонуси за хората, които ще бъдат освободени от работа преди разпределянето на тези възнаграждения.

Намелите приходи и падналата печалба едва ли ще могат да убедят инвеститорите, че залитането на Meta към метавселената и силно нашумялият последно време изкуствен интелект (AI) е оправдано и си струва инвестициите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !