Лоши новини и от пазара на смартфони – спад от 9%

Павлин Луканов Последна промяна на 20 юли 2022 в 17:15 1818 0

Apple Store Berlin

Снимка Apple

Apple Store Berlin

Периодът непосредствено след пандемията се оказва доста предизвикателен за едни от основните сектори за потребителска електроника. Става дума за пазарите на компютри и смартфони, които се насочиха стремглаво надолу от началото на годината, а тенденцията се запазва и през второто тримесечие.

Наскоро ви запознахме с данните за доставките на компютри в този период, като при тях се отчита спад от 15.3% на годишна база. Сега се появиха и данни за състоянието на пазара за смартфони, които идват от компанията за анализи Canalys. Очаквано, ситуацията не е розова, а спадът в доставките спрямо второто тримесечие на миналата година е от 9%. В това отношение доставките са съизмерими с тези от преди 2 години и са малко под 300 млн. устройства.

Причините за спада

И тук се усеща негативното влияние на инфлационната криза, което води до по-ниско търсене, но освен това има и натрупване на складови наличности при някои производители, посочват от Canalys. Това води и до преоценка на плановете за портфолиото до края на годината, като изглежда ще бъде заложено повече на бюджетните предложения.

Междувременно се наблюдава успокояване по отношение на недостига на компоненти, но продължава да има по-ограничени проблеми при логистиката и производството. В краткосрочен план производителите би трябвало да заложат на промоционални предложения в навечерието на появата на новите си модели.

Познатите лидери

Разбира се интересно ще е да погледнем пазарното разпределение през второто тримесечие, което не се е променило значително спрямо предходното. Така например лидер продължава да е Samsung, която постига пазарен дял от 21%, което представлява лек спад спрямо предходното тримесечие. Анализаторите посочват, че компанията има успехи заради подсилването на ниския клас предложения в линията Galaxy A.

Второто място е за Apple, чиито дял пада леко до 17%. Тук се отчита стабилно търсене за актуалната серия смартфони iPhone 13. Това и следващото тримесечие традиционно са по-слаби за компанията тъй като потребителите са в очакване на следващото поколение смартфони, в случая iPhone 14. Традиционно, новият модел умен телефон на Apple дебютира през септември.

В челната петица следват три китайски компании, като и трите бележат спад на годишна база. Това са Xiaomi, OPPO и vivo, които държат пазарен дял към края на второто тримесечие от съответно 14%, 10% и 9%. Това се отдава основно на локалния спад на доставките на домашния им пазар в Китай. Все пак на база предходно тримесечие Xiaomi бележи ръст, който може да бъде запазен поне в краткосрочен план, тъй като за разлика от другите две компании, се залага много повече на международните пазари.

Иначе идните месеци няма да са скучни по отношение на очакваните нови устройства. Така например на 10 август Samsung ще представи новите си попълнения сред сгъваемите модели, a именно следващите поколения в сериите Galaxy Z Fold и Flip. Разбира се след това, през есента очакваме и новата серия на Apple. Междувременно и Xiaomi би трябвало да има нови попълнения, които да не останат ексклузивни за Китай, като серията Xiaomi 12S. Предстои да видим дали негативната пазарна тенденция ще бъде обърната, като това е малко вероятно да се случи през настоящото тримесечие. Все пак обаче към края на годината може и да има светлина в тунела, основно заради покупките свързани с празниците.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !