Срив в доставките на компютри през второто тримесечие на годината

Павлин Луканов Последна промяна на 13 юли 2022 в 16:44 1850 0

Computer Laptop

Снимка Pixabay

Компютър, лаптоп

След като пандемията от новия коронавирус се отрази положително на пазара на компютри, тази година се наблюдава обратната тенденция, а именно на значителен спад на доставките. Това сочат и най-новите предварителни данни на компанията за пазарни анализи IDC, която отчита намаляване на доставките със значителните 15.3% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г.

За разглеждания период са доставени 71.3 млн. устройства спрямо 84.2 млн. през същото тримесечие на 2021 г. В случая се разглеждат доставките на настолни и преносими компютри, както и работни станции. Тук не влизат таблетите и x86 сървъри.

Това е и второто поредно тримесечие със спад в доставките след период от две години на растеж. Отбелязва се, че понижението е по-голям от очакваното, като за това се отчита негативното въздействие на недостига на компоненти и проблемите с веригите за доставки, причинени от мерките срещу коронавируса в Китай. Освен това има и продължителни макроикономически фактори.

От IDC посочват, че продължават да растат опасенията за рецесия, което води и до по-слабо търсене във всички сегменти. Възможно е намаленото търсене да продължи и в дългосрочен план, тъй като потребителите стават все по-внимателни с покупките си. Междувременно се отчита привидно стабилно търсене от организациите. Интересно е, че въпреки значителния спад и занижено търсене, доставките са сравними с тези от преди пандемията. Тогава бяха достигнати 74.3 млн. доставки през второто тримесечие на 2020 г.

Няма промяна в подредбата на трите компании с най-много доставки. Първата позиция се държи от Lenovo със 17.5 млн. доставки, дял от 24.6% и спад на годишна база от 12.1%. Следва HP с доставени 13.5 млн. устройства и дял 18.9%, като компанията отчита и най-голям спад сред тези в класацията, 27.6%. Третото място е за Dell с 13.2 млн. доставки, дял 18.5% и спад 5.3%.

След това се нарежда Acer с 5 млн. доставки, дял 6.9% и спад 19.2%. Петото място се дели от Apple и ASUS със съответно 4.8 и 4.7 млн. доставени устройства. Те държат 6.7% и 6.6% дял, като отчитат спад от 22.5% и 4.6%. От IDC очакват, че при липса на допълнителни проблеми с доставките, Apple ще увеличи производството си през втората половина на годината.

Отделно компанията от Купертино се очаква да представи редица нови модели през есента. Те ще използват ново поколение чипове и е доста вероятно да доведат до скок на продажбите към края на годината през традиционно силния празничен сезон. Иначе отчитаме по-голям от пазарния спад на Lenovo, но въпреки това компанията запазва лидерската си позиция, като има силни предложения във всички сегменти.

Като цяло пандемичният сезон се оказа особено добър за производителите, макар и към края те да бяха засегнати от недостиг на компоненти. По време на ограниченията в повечето западни страни потребителите заложиха на нови машини, с които да могат да работят и учат в домашни условия. Тази необходимост обаче отпадна с нормализирането на обстановката и завръщането към обучение в традиционните класни стаи, а за работещите към офис среда.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !