Intel вдига цените на своите чипове с до 20%

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2022 в 12:31 1720 0

Intel processor

Снимка Intel

Intel процесор

Intel официално информира всички свои клиенти, че ще повиши цените на по-голямата част от своята полупроводникова продукция. Това е широка гама процесори и периферни чипове, като качването на цените трябва да стане още тази година, най-вероятно през есента. Процесорният гигант каза още, че вдигането на цените се налага най-вече заради нарасналите разходи за производството на чиповете. Експертите от онлайн изданието Nikkei Asia провериха тази информация и разбраха кое точно ще поскъпне и колко.

В уведомлението на Intel, изпратено до всички партньори на компанията се казва, че повишаването на цените на полупроводниковата продукция се дължи преди всичко на ръста на разходите за производство, на поскъпналите материали и на повишените работни заплати. Глобалната инфлация също е оказала голямо влияние. Освен това, към днешен ден на световния пазар се наблюдава излишък на компютърна техника, поради по-малките продажби. В сравнение с началото на годината, когато търсенето на смартфони, персонални компютри, телевизори и най-различни други устройства бе много голямо, сега търсенето рязко спадна и в складовете на Intel са се натрупали непродадени запаси. През лятото те се разпродават при сравнително ниски цени, но след това цената на новата продукция ще бъде осезателно по-висока. Освен това, глобалният недостиг на електронни компоненти вече е към края си, понеже продажбите на компютърна електроника намаляха. Това означава, че след сегашния краткотраен период на сравнително ниски цени, ще последва скок в ценообразуването.

При Nvidia ситуацията е подобна: складовете са препълнени и цените на видеокартите започнаха да падат - някои от тях вече се продават под препоръчаната от производителя цена. Но Nvidia реагира по друг начин: просто възнамерява да отложи излизането на графичните карти от серията GeForce RTX 40.

Nikkei Asia допълва, че увеличението все още не е окончателно утвърдено и ще се различава за различните видове чипове. Скок на цените ще има при процесорите за сървъри и персонални компютри, при чиповете за Wi-Fi модемите и при широк спектър други компоненти, произвеждани от компанията. Запознатите със ситуацията пазарни анализатори са на мнение, че различната полупроводникова продукция на Intel ще поскъпне с 10%, а редица чипове ще се продават с 20% по-скъпо. Специално се подчертава, че вдигането на цените се очаква още тази есен.

Да добавим, че най-големият в света производител на полупроводникови компоненти чрез предварително сключени договори Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) наскоро предупреди своите клиенти, че от 2023 г. ще вдигне цените на своите услуги. Това става след по-малко от една година след предишното увеличение на цените, което бе най-голямото за изтеклите 10 години. Именно TSMC произвежда чиповете на AMD и на Apple, а това означава, че и тези компании ще трябва да увеличат цените на своите процесори и други най-разнообразни чипове.

От друга страна, поточните линии на TSMC няма да останат без работа. Търсенето на компютри, смартфони и лаптопи може и да е намаляло, но в същото време търсенето на електромобили и традиционни автомобили силно нарасна, а за тях са необходими много чипове.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !