Сделката на Илон Мъск за Twitter може да пропадне

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 08 юли 2022 в 12:55 2259 0

Elon Musk

Снимка Wikimedia Commons

Илон Мъск

Сделката между най-богатия човек на Земята Илон Мъск и Twitter е изправена пред реалната възможност да пропадне. Милиардерът подложи на съмнение докладите на социалната мрежа за приблизителния брой фалшиви потребители. Според източници на Washington Post, Мъск е спрял разговорите за финансирането на сделката, която беше оценена на 44 млрд. долара.

Въпреки, че се води най-богатият човек на планетата, технологичният предприемач се опитваше да събере пари през други инвеститори, съмишленици или през заеми. Ако бъде завършена, тя ще струва 46.5 млрд. долара на милиардера, защото той вече инвестира през април 2.89 млрд. долара в миноритарен пакет акции.

Мъск постави преди месец въпросът колко от потребителите на Twitter са фалшиви. Според официалните документи към финансовите регулатори, става въпрос за около 5%. Милиардерът поиска достъп до системите на социалната мрежа и по-адекватни данни. Неговият екип впоследствие обяви, че информацията за ниския процент е взета на базата на много малка статистическа справка. Както и, че не може да се определи точно колко са фалшивите акаунти в платформата.

Опит за подбиване на цената

Редица анализатори, както и част от инвеститорите на Twitter изразиха опасения, че това е просто претекст на Мъск, за да се оттегли от сделката. Други спекулират, че в момента се опитва да подбие цената на компанията. Параметрите на сделката бяха определени на база стойността на акциите плюс 37% премия преди обявяването ѝ. След което първо книжата се покачиха почти до размера на допълнителните пари, които Мъск дава. Но след това спаднаха до първоначалните си стойности от края на март.

Първоначално, акционерите се опитваха да оспорят сделката, която щеше да мине като враждебно придобиване, но в рамките на няколко седмици се съгласиха на нея. В момента те са изправни в трудна ситуация, защото при официално оттегляне на Илон Мъск ще срине стойността на книжата драстично. След което, той ще може да направи нова оферта, която да бъде значително по-ниска. Затова акционерите в момента натискат да се изпълни сделката.

Условията на трансакцията обаче са обвързващи и Мъск може да се оттегли само ако се случат наистина форсмажорни обстоятелства с бизнеса на Twitter. Проблемите с данните за фалшивите потребители може да не се окаже достатъчно значителен, за да позволи на милиардера да се откаже от сделката. Дори Мъск да успее да убеди в съдебната зала магистратите, че може да го направи, той ще дължи неустойки в размер на 1 млрд. долара.

Трудните метрики

Екипът на милиардера се опитва да постави под въпрос броя на фалшивите профили, защото те са свързани пряко с бизнес модела. Компанията реално генерира пари по два начина – чрез реклами, които се пускат на потребителите в платформата, както и чрез предоставяне на базата с данни на трети лица. Последният елемент се прави от всички големи технологични платформи, като регулаторите в САЩ и Европа се опитват да я прекратят, засега неуспешно.

За една маркетинг компания 5% фалшиви профили са приемливо число. Проблемът е, че според източници на Мъск те са извадени от минимална извадка от 100 прегледани профила. Екипът му официално обяви, че много трудно могат да се определят кои са фалшиви и кои не. Метриките за определянето на един профил за такъв също може да се различават и да не са много прецизни. Twitter от своя страна се оправдават, като предоставят разбивка на потребители, които „могат да се монетизират“. Това са достатъчно активни, които могат да представляват интерес за рекламодателите. Затова изглежда, че спорът за фалшивите профили трудно може да се разреши.

Въпросът по-скоро е дали Илон Мъск не се опитва да спечели време като намери някой по-стратегически инвеститор да го подкрепи. Или просто се опитва да подбие цената на Twitter. Спирането на разговорите за финансиране е по-скоро опит за натиск на акционерите, отколкото реални опасения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !