ЕС спира всички доставки на авиационна техника за Русия

Offnews Последна промяна на 27 февруари 2022 в 11:22 499 0

Rs

Европейският съюз взе официално решение за пълната забрана на доставки, лизинг, застраховане и техническо обслужване на самолети, хеликоптери и друга авиационна техника на Руската Федерация.

Санкциите бяха утвърдени от премиера на Ирландия Михол Мартин, където са регистрирани повечето от европейските самолети. По този начин за Русия става невъзможно пълноценното използване на самолетите на Airbus. Според пазарните аналитици, тези санкции само за един месец над два пъти ще намалят парка на руските авиокомпании.

Ограничения се въвеждат не само по отношение на новите сключени договори, но и на старите отдавна действащи споразумения. Предвиден е преходен период до 28 март тази година, след което санкциите влизат в пълна сила. Очакванията са, че съвсем същите мерки ще предприемат САЩ по отношения на самолетите на Boeing.

Според публикуваната от агенция Cirium информация, различните международни компании използват на лизинг около 55% от руския авиационен флот. Самата Русия разполага с 980 пътнически самолета, 777 от които използва на лизинг.

Едновременно с това стана известно, че Audi, Volkswagen, Skoda и Porsche спират доставките на автомобили в Русия, САЩ въвежда нов пакет от санкции по отношение на износа на каквито и да било технологии за Русия, Великобритания забрани експортирането на високотехнологична продукция за Руската Федерация.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !