За първи път бе използван мозъчен имплант за терапия срещу преяждане

Стефан Николов Последна промяна на 31 август 2022 в 17:05 1909 0

Healthy Food

Снимка New Atlas

Healthy Food

По време на първите в историята на медицината изследвания американски учени имплантираха електронно устройство в мозъка на два пациента с компулсивно преяждане. Имплантът улавя и променя електрическите сигнали на мозъка, които предизвикват това неприятно неконтролируемо употребяване на храна, пише New Atlas.

През 2017 г. бе публикувана научна работа, която показа, че точно определена активност в участъка на мозъка, която е част от ядрото на прозрачната преграда, е свързана с вредоносното компулсивно поведение, като например неконтролираното преяждане. Учените показаха на лабораторни мишки, че един специализиран мозъчен имплант може да открие активността в тази зона и да я блокира с помощта на слаб електрически ток, след което животните престават да поглъщат прекалено много храна.

Идеята за подобно дълбоко стимулиране на човешкия мозък съвсем не е нова. От няколко години учените провеждат клинични тестове с използването на мозъчни импланти на болни от епилепсия и Паркинсон. Но всички тези устройства работят на базата на предварително програмирани импулси, с помощта на които се управляват двигателните функции на пациентите. Новото изследване описва един съвършено нов подход за контролиране на управляващите импулси чрез идентификация и блокиране на специфичните сигнатури на активността на мозъка. Изданието New Atlas подчертава, че сега тази съвсем нова идея се тества и върху хора.

В рамките на това изследване два пациента, болни от затлъстяване и компулсивно преяждане, са били оперирани и са получили от новите импланти, които въздействат на тази зона на човешкия мозък. В продължение на 6 месеца с помощта на тези импланти учените са записвали активността на мозъците на пациентите, за да натрупат необходимата статистика, с помощта на която да определят шаблона на психогенното преяждане.

След периода на наблюденията учените са задействали възможността на същите импланти да подават специални импулси, създадени на базата анализа на личните неврални сигнали на всеки пациент.

След още шест месеца, в края на миналата седмица, бяха публикувани резултатите от работата на тези мозъчни импланти. Изводът е, че те работят много добре, без каквито и да било странични ефекти. И при двата пациента се наблюдава значително понижаване на пристъпите за неконтролируемо преяждане и рязък спад в усещанията за загубата на самоконтрол. Всеки един от тях е отслабнал с около 5 килограма без да спазва каквато и да било диета.

Това е само първата фаза на този нов тип клинични изследвания, които имат за цел със сигурност да докажат, методът с използването на мозъчни импланти е наистина много ефективен. По време на първата фаза учените са имали за цел да покажат че имплантирането на подобно устройство в човешкия мозък е напълно безопасно. Предстои втората фаза, когато методът за формиране на импулсите в реално време ще бъде значително подобрен и стимулациите на мозъка ще станат по-качествени. Предстоят още много изследвания в тази област.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !