Voyager засече “шум“ отвъд Слънчевата система

Offnews Последна промяна на 12 май 2021 в 13:37 5432 0

Screenshot 2021-05-12 133531

Един от най-дълго функциониращите космическите апарати е уловил “продължителен шум“ отвъд Слънчевата система. Voyager 1 беше изстрелян на 5 септември 1977 от Кейп Канаверал във Флорида на борда на ракета Titan-Centaur.

По първоначални планове мисията му, както и на Voyager 2, е трябвало да продължи пет години. 43 години от изстрелването си обаче той продължава да изпаща данни в изследване на междузвездното пространство.

Инструментите на Voyager 1, който вече е отвъд Слъневата система, са отчели звуци на вълни от плазма. За това научаваме от научен труд публикуван в Nature Astronomy.

Екип от Университета Корнел е проучил предадените данни от апарата, които са изпратени от разстояние от 14 милиарда мили и са открили междузвездните газови емисии. Те са тихи и монотонни, но постоянни.

Voyager 1 прелетя покрай Юпитер през 1979 г., следващата година той мина и в близост до Сатурн, а през август 2012 г., прекоси Хелиопаузата. При навлизане в междузвездното пространство инструментът Plasma Wave System е засякъл трептения, които са причинени от Слънцето.

Между изригванията има и стабилни и постоянни сигнатури. Учените вярват, че в междузвездния газ има повече активност на ниско ниво от считаното досега. Всичко това ще позволи наблюдаването на пространственото разпределение на плазмата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !