Учените пресметнаха абсолютния квантов предел на скоростта на електрониката

Offnews Последна промяна на 28 март 2022 в 17:23 379 0

opticallattice

Компютрите и електронните устройства няма как безкрайно да стават все по-бързи и рано или късно скоростта на работа на чиповете ще достигне тавана, определен от физичните закони. С помощта на квантовата механика австрийски и швейцарски учени съвместно пресметнаха до какъв предел скоростта на генериране, усилване и прехвърляне на сигналите ще престане да се увеличава.

Добре известно е, че нищо не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината, включително и в оптоелектрониката, в която съвместно се използват оптични и електрически сигнали. Екип специалисти от Техническия университет във Виена, Техническия университет в Грац и Института Макс Планк са определили горната граница на скоростта при оптоелектронните устройства.

За тази цел те са провели експеримент с използване на специфични полупроводникови материали и лазери с изключително кратка дължина на импулсите, които преместват електроните на по-високо енергийно ниво. След това, малко по-дълъг лазерен импулс е задвижвал електроните в определено направление, създавайки електрически ток.

Обстрелвайки полупроводника с все по-къси лазерни импулси учените са достигнали състояние, при което започва да действа принципа на неопределеността на Хайзенберг. По този начин е определен горният предел на скоростта на електронните системи - 1 петахерц (PHz) или 1 милион гигахерца. Това е твърдо ограничение и не може да бъде заобиколено чрез инженерни методи, понеже се базира на законите на квантовата физика.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !