Учени се усъмниха в съществуването на тъмна материя

Offnews Последна промяна на 07 януари 2021 в 11:33 6572 0

galaxy milky way

В случай, че не знаете какво точно е т.нар. "тъмна материя" (dark matter), не се безпокойте. Дори най-големите светила в областта на астрономията и физиката също си нямат идея. Въпреки това повечето от тях смятат, че тази субстанция обхваща три четвърти от всичко, намиращо се във Вселената.

Нейното наименование произхожда от факта, че тя не се вижда и взаимодейства с останалата материя в космоса единствено чрез гравитацията. Това взаимодействие обаче е достатъчно, за да приемем, че там има нещо и то може да влияе със своята гравитация на галактиките и звездите. И вече няколко десетилетия да се опитваме да разберем какво точно е това.

А според ново проучване, публикувано неотдавна, може да се окаже, че тези усилия по принцип са били напразни. Просто защото, според неговите автори, тъмната материя изобщо не съществува.

Създадено от международна група учени, изследването твърди, че причината да наблюдаваме гравитационни влияния, които в последствие да наречем "тъмна материя", е по-скоро в нашите ограничени познания за гравитацията. Или с други думи - не съществува никаква тайнствена невидима субстанция, а просто ние не разбираме достатъчно добре природата на една от фундаменталните сили, управляващи космоса.

Научният екип дори посочва, че странното гравитационно поведение на звезди и галактики, което според мнозина се дължи на влиянието на тъмната материя, всъщност може да бъде обяснено с една концепция, измислена през 80-те години на миналия век, която се нарича модифицирана теория за Нютонова динамика (MOND).

Според нея, гравитационната сила на звездите трябва да се изчислява по съвсем различен начин. Проблемът е, че същевременно тя поставя под въпрос Нютоновата динамика и дори Общата теория на относителността на Айнщайн. Нещо, което едва ли ще бъде прието толкова лесно от научната общност.

Хипотезата може и да е трудно доказуема, но така или иначе към момента липсва достатъчно правдоподобно обяснение за тъмната материя и това оставя място за спекулации. Предположенията в тази насока варират от черни дупки, през влияние на т.нар. "слабо взаимодействащи масивни частици (weakly interacting massive particle - WIMP), до възможни връзки с липсващата антиматерия във Вселената. Всички те обаче си остават недоказани.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !