Учени са изстреляли микроорганизми в Космоса с помощта на пистолет

Offnews Последна промяна на 21 май 2021 в 10:36 5032 0

starry-sky-2675322_640

Екип от изследователи са успели да заредят микроорганизми в оръжие и да ги изстрелят в Космоса. Микроскопичните безгръбначни, известни още като водни мечки, са изключително издръжливи и могат да оцелеят при всякакви условия.

Целта на учените е, чрез експеримента да установят дали те биха могли да издържат на екстремните условия в Космоса. Тяхното оцеляване би могло да промени разбирането ни за това как животът може да се разпространи в Слънчевата система.

Изследването също може да отговори на въпроса дали вече не сме населили Луната с микроскопичен живот. Лунният десант Beresheet на Израел изля хиляди микроорганизми върху повърхността на небесното тяло през април 2019 година. Това предизвика спекулации, че някои от тях може да са оцелели.

Сегашният експеримент на учените установява, че изстреляните със скорост 825 метра в секунда микроорганизми са оцелели. В същото време обаче при по-високоскоростните изстрели, безгръбначните се разпадат и загиват.

Това означава, че съществуват някои ограничения при тяхната жизнеспособност, когато става въпрос за пробиване на Слънчевата система и взаимодействие с близка планета.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !