Учени изобретиха камера, която може да вижда почти всичко

Offnews Последна промяна на 19 ноември 2021 в 11:02 759 0

Учени от Северозападния университет създадоха мощна камера, която може да вижда през твърди и непрозрачни обекти като мъгла, ъгли и дори човешка плът и кости.

Устройството, което изглежда като дошло от научната фантастика, използва система за улавяне на светлината, наречена „синтетична холография с дължина на вълната“. Тя работи като разпръсква лазерна светлина върху скрити обекти, след което я връща обратно към камерата, където AI реконструира сигналите, за да покаже скрития обект.

Тъй като методът на холографията позволява на учените да виждат бързо движещи се обекти като автомобили, които карат зад ъглите, или дори сърце, което бие през гърдите на човек, той може да се използва в навигационните системи за ранно предупреждение за автомобили или при неинвазивни медицински изображения.

Технологията все още е в етап на прототип. Въпреки това, ранните резултати са обещаващи и могат да помогнат за предотвратяване на автомобилни произшествия в бъдеще, тъй като самоуправляващите се превозни средства стават все по-разпространени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !