Този VR шлем наистина убива играча, загинал по време на геймплея

Стефан Николов Последна промяна на 09 ноември 2022 в 09:29 1723 0

SAO VR helmet

Снимка Palmer Lucky

Този VR шлем наистина убива играча, загинал по време на геймплея

Гениалният изобретател на шлемовете за виртуална реалност (VR) Oculus Rift, милиардерът Палмър Лъки представи в своя блог прототип на нов модел. Прототипът се отличава от традиционните такива устройства, защото съвсем реално убива геймъра, загинал по време на геймплея. На публикуваните снимки се вижда, че този убийствен VR шлем изглежда като Meta Quest Pro с три експлозивни капсули с взривно вещество, разположени над екрана му. Зарядите са насочени към предната част на мозъка на притежателя на това чудо и ако наистина избухнат, буквално ще му взривят главата.

За щастие, това е просто концепция или офис експонат, който се използва за развлечение гостите на милиардера. Устройството няма и не може да има капсули с взривни вещества. От една страна – това е изключително неетично, а от друга и ма и някои технологични бариери за използването му. За задействането на зарядите е необходима нова AI технология, която още не е създадена. Самият Лъки отбелязва, че това е само едно провокативно произведение на изкуството. Но самата идея кара хората да се замислят за все още неизследваните пътища в дизайна на видеоигрите.

Това не е е нещо ново, а превъплащаване в реалния свят на идеята от японския комикс Sword Art Online. В него героите са принудени да използват специален шлем, който по сходен начин предизвиква смъртта на геймъра след неговото поражение в света на компютърната игра.

"Идеята неразривно да свържеш своя реален живот с виртуалния аватар винаги ме е привличала. В този случай вие мигновено вдигате залозите до максимално ниво и карате хората по корено различен начин да осмислят и възприемат начина, по който взаимодействат с виртуалния свят и с геймърите извън него" – обяснява своя замисъл Палмър Лъки. "Съвременната висококачествена графика може да направи играта много реалистична, но само заплахата от твърде сериозни последствия може да направи тази игра съвсем реална за вас и всеки друг човек".

Този странен и твърде страшен VR шлем отразява събитията от играта Sword Art Online. Според нейния сюжет луд учен примамва участниците в играта в сложен капан във виртуалния свят. Геймърите трябва да се спасят, като се измъкнат от 100 етажно подземие, като по пътя срещат най-различни препятствия. Идеята е подобна на основната линия от филма Матрицата – ако умреш в играта, умираш и в реалния живот. В играта Sword Art Online геймърите, които нямат късмет, попадат под въздействието на много специален излъчвател. Но Лъки е избрал блокчета взривно вещество. Има и подробности – насочените към мозъка експлозивни капсули са свързани към оптичен сензор, който улавя светлината на екрана с точно определена дължина на вълната, която трябва да мига с предварително зададена честота. Когато тези условия са изпълнени, следва взрив. Не е първи април, но Палмър Лъки е решил именно сега да представи своя странен VR шлем.

Но с представянето на това устройство всички изведнъж се досетиха, че Лъки е основател на компанията Anduril, която в рамките на вече сключен договор с Пентагона разработва специализирани боеприпаси, нови технологии за защита от дронове, които се използват от специалните служби на Съединените Щати, както и подводни дронове.

VR шлем наистина убива играча, загинал по време на геймплея

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !