Том Круз полита в космоса със Space X

Offnews Последна промяна на 04 януари 2021 в 22:04 7361 0

Tom Cruise

Актьорът Том Круз, който неведнъж е изпадал в сложни ситуации, водил е битки с извънземни и е летял в космоса, само че на големия екран, през тази година ще се отправи на съвсем истинско пътуване в околоземна орбита. Той ще направи това с кораб на компанията Space X на Илън Мъск.

Припомняме, че още през май миналата година администраторът на Американската космическа агенция NASA Джим Брайденстайн обяви, че тя ще си партнира с популярния холивудски актьор за да заснемат първия филм в извънземното пространство. Това ще стане на Международната космическа станция, стана ясно още от постинга на Брайденстайн в Twitter, според когото подобна стъпка може да вдъхнови следващото поколение изследователи.

В отговор тогава се включи и самият Мъск, който посочи, че това вероятно ще е много забавно. Беше известно също, че Том Круз ще лети на борда на кораба Crew Dragon, който ще бъде изведен в орбита от ракета Falcon 9.

В проекта ще участва и хюстънският стартъп Axiom Space, който току що разкри повече подробности за мисията. Той е основан от бившия мениджър в NASA, отговарял за космическата станция от 2005 до 2015 г. Майкъл Суфредини. Дружеството предлага посещения на МКС за богати цивилни и ще се заеме с подготовката на Том Круз за полета, както и организацията на всичко.

Любопитно е, че Axiom Space има много по-амбициозни планове за бъдещето, включващи изграждането на собствена космическа станция в ниска околоземна орбита. Очаква се някога тя да замести МКС, когато NASA и останалите страни по проекта "пенсионират" знаковото съоръжение и се заемат с други начинания.

В рамките на договора на Axiom със SpaceX в космоса ще бъдат изстреляни Том Круз и още трима души, сред които ще са филмовият продуцент Дъг Лайман и израелският пилот на изтребител Ийтън Стайб. Командир на мисията пък ще бъде действащият астронавт на NASA Майкъл Лопез - Алегрия, който ще се грижи всичко да протече без проблеми.

В рамките на мисията, която ще се нарича AX-1, звездният екипаж по план ще прекара десет дена в космоса и ще се наслади на красиви гледки на Земята. Очаква се полетът да се осъществи през октомври тази година, стана ясно от изявление на Гуен Шотуел, президент на Space X.

Никоя от страните не разкрива цената на мисията. Известно е обаче, че едно място на борда на Crew Dragon стурва около 55 млн. щ. долара, а източници от NASA вече съобщиха, че престоят на цивилни на космическата станция ще е на цена по около 35 000 щ. долара за един човек дневно.

ISS

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !