Тази седмица е регистрирано най-силното слънчево изригване от пет години насам

Offnews Последна промяна на 21 април 2022 в 14:03 555 0

The-Chinese-artificial-sun-reaches-record-temperatures-and-brings-energy

Изминалият вторник е отчетено мощно странично слънчево изригване. То идва от петно в западната част на звездата и е най-значителното от 2017 г. насам.

Solar Dynamics обсерваторията на NASA го е отчела, като то е причинило радио затъмнения за определени къси вълни, в авиацията и други комуникационни системи в Азия. Изригването е класифицирано като X2.2.

Изригванията от клас X са най-високата категория измервана от учените. От NASA са наблюдавали няколко X1 изригвания през миналата година. През 2017 г. обаче беше отбелязано и X9 изригване.

https://twitter.com/_SpaceWeather_/status/1516721118320676865

Най-силното изригване обаче е от 2003 - X28. Последната експлозия е била съпроводена с коронално изхвърляне на маса, която представлява заредена плазма, движеща се бавно. Тя може да създава и прекрасни сияния при досег с магнитното поле на Земята.

В случая обаче изригването няма да засегне планетата ни. Енергията излъчвана от изригванията се движи със скоростта на светлината и се разпространява във всички посоки из слънчевата система. Така се причиняват и радио затъмненията.

Голямото изригване е най-новият показател за това, че настоящият слънчев цикъл се засилва. Звездата преминава през редовни периоди на засилена активност на всяко десетилетие. В момента се натрупва енергия за следващия такъв пик, който се очаква към средата на десетилетието.

https://twitter.com/_SpaceWeather_/status/1516628531459067904

Магнитосферата на Земята предотвратява зловредните радиоактивни изригвания от това да се отразят негативно на живота на повърхността. Те обаче представляват опасност за сателити, комуникационни системи и т.н.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !